În urma unei furtuni violente care a avut loc miercuri, 13 iunie, zece monumente funerare din Cimitirul Municipal Rulikowski au fost distruse din cauza arborilor rupţi şi prăbuşiţi peste locurile de veci.

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea face un apel către orădenii care au locuri de înmormântare în concesionare să verifice dacă au pe morminte arbori înclinaţi sau al căror coronament este prea mare.

În situaţia în care constată că există astfel de arbori, concesionarii trebuie să depună o cerere de toaletare sau tăiere a arborilor. În caz contrar, eventualele pagube produse de aceşti arbori în cazul unor furtuni violente vor fi suportate de către cei care au locurile de veci concesionate – informează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Cererile pot fi depuse doar de către concesionarii locurilor de veci la Administraţia Cimitirului sau la sediul ADP Oradea, din str. Gheorghe Dima, nr. 5, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la tel. 0259/434.411.

Cererile trebuie să fie însoţite de o copie după contractul de concesionare sau după chitanţă. După analizarea fiecărei solicitări în parte, urmează identificarea în teren a mormintelor vizate, precum şi verificarea stării arborilor.

Dacă cererile sunt întemeiate, se va trece la toaletare, respectiv tăiere, după caz, iar apoi la curăţenie. Tarifele percepute pentru aceste operaţiuni sunt de 40 de lei, în cazul toaletării, iar dacă se impune doborârea, va fi percepută o taxă de 165 lei/fiecare arbore tăiat.