Alianţa România Dreaptă (ARD), croită în jurul PDL, şi-au prezentat, miercuri, la Hotel Continental, candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie în Bihor, în faţa presei şi a câtorva lideri de partid.

Ţîrle întârziatul

Spre deosebire de alte dăţi, ceremonia nu a fost una pompoasă. "Am considerat că putem să transmitem mesajul nostru şi fără prea multă gălăgie. Unii preferă stadioanele, noi credem că inteligenţa românilor stă şi în ochi, nu numai în urechi", a spus moderatorul întâlnirii, Mişu Jean Manolescu, cel care a făcut şi o prezentare succintă a candidaţilor şi care a mai animat atmosfera sobră a lansării.

Tirle intarzie 02.JPGConferinţa a început în jurul orei 11, fără unul dintre candidaţi. Radu Ţîrle, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, a întârziat nu mai puţin de 20 de minute, pentru el fiind adus, ulterior, un scaun, şi s-a înghesuit între doi candidaţi care îşi ocupaseră locurile la masă. "Domnul Ţîrle nu a întârziat propriu-zis, ci nu a vrut să începem în 13 candidaţi, fiind număr cu ghinion", a glumit Manolescu.

Parada proiectelor

Cei 13 reprezentanţi şi-au expus apoi, pe rând, proiectele. Candidat pe Colegiul 1 Senat, Nicolae Hodişan, fostul şef al Direcţiei Agricole, de profesie inginer agronom, a spus că, dacă va fi ales, va promova acte normative pentru a îmbunătăţi "viaţa la ţară", în special agricultura.

Biologul Laurenţiu Chiană, singurul candidat care nu este PDL-ist, ci e membru al formaţiunii Noua Republică şi concurează pe Colegiul 1 Deputaţi din partea PNŢCD, a spus că vrea să promoveze o lege prin care în fiecare localitate să fie organizat un punct sanitar de urgenţă, unde pacienţii care au nevoie de ajutor să poată fi trataţi până la sosirea serviciilor de urgenţă specializate.

Cel mai tânăr candidat al ARD, pe Colegiul 2 CD, este Bogdan Ionuţ Manafu, 26 de ani, preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PDL Bihor, şi a punctat că "a fi mai în vârstă şi a avea experienţă nu e neapărat o certitudine că şi faci ce trebuie pentru cetăţeni". "Doresc să promovez proiecte legislative care să coreleze necesitatea pieţei forţei de muncă cu programele şcolilor şi universităţilor şi un al doilea proiect e de a simplifica legislaţia privind înfiinţarea societăţilor comerciale şi a ONG-urilor", a spus Manafu.

Aceleaşi texte

Spre deosebire de ceilalţi, Radu Ţîrle, a venit cu acelaşi discurs ca la alegerile locale, punând pe tapet "beneficiile" aduse ţării prin faptul că a trimis "aproape 600 de oficiali în străinătate, pe bani externi", cele 10 drumuri judeţene modernizate cât a fost preşedinte al CJ, modernizarea aeroportului şi a muzeului. "Am finalizat aproape lucrările la Muzeu, dar, după cum ştiţi, ele s-au bolcat nu din vina CJ ci a constructorului care a venit cu o ofertă mult, mult subevaluată", a zis Ţîrle, aruncând, din nou, săgeţi către Selina.

Candidat pe Colegiul 3 Deputaţi, Teodor Ioan Suciu, inginer silvic, fost director adjunct al Direcţiei Silvice Bihor, acum şeful compartimentului de resurse umane, a promis proiecte care să rezolve probleme esenţiale din mediul rural, ca apa curentă sau canalizarea. Candidat pe Colegiul 4 Deputaţi, şi Liviu Laza Matiuţă, fostul şef al Direcţiei, va aborda îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul silvic şi a afirmat că va lupta pentru rezolvarea problemelor gropilor de gunoi neautorizate şi de infrastructură. În acest context, Matiuţă a acuzat USL că, de când a venit la guvernare, a tăiat banii de la drumuri, iar investiţiile în Bihor, inclusiv la DN76, Oradea-Deva, s-au oprit.

Ghilea, întreprinzătorul

Gavrila Ghilea2.jpgO prezentare inedită a avut-o preşedintele interimar al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea (foto), de profesie economist, candidat pe Colegiul 3 Senat, care a ţinut să precizeze din start că vorbeşte în calitate de om de afaceri, nu de politician. "Mă mândresc pentru faptul că mă găsesc între puţinii oameni politici din România care au făcut primul milion de dolari înainte de a intra în politică. Mă mândresc cu calitatea mea de constructor care am pornit de jos şi am ajuns manager al unei firme cu sute de angajaţi. Eu nu sunt aici în calitate de bugetar, ci de manger al unei firme care plăteşte taxe şi impozite de miliarde de lei statului român", a spus Ghilea.

Fostul prefect a subliniat că dacă va ajunge în Parlament, va promova, "printre altele", şi el un pachet legislativ pentru mediul de afaceri, ca de pildă ca statul să încaseze TVA-ul doar atunci când îşi plăteşte datoriile către investitor. "Nu doar oamenii de afaceri au obligaţii către stat, ci şi statul trebuie să aibă responsabilităţi către mediul de afaceri", a zis Ghilea.

Oradea, capitala

Candidat pe Colegiul 5 la deputăţie, liderul PDL Oradea, Ionel Avrigeanu, inginer petrolist şi director tehnic al SC Onix Oradea, a spus că vrea în Parlament pentru că vrea să îşi aducă aportul la noua lege a administraţiei publice locale, concret, la regionalizare.

"Candidez din cel puţin două motive: doresc să particip la adoptarea acestei legi pentru că am experienţă în administraţia publică având în vedere cei 12 ani de CJ şi cunosc problema, şi apoi de a asigura Bihorului şi Oradiei locul pe care îl merită într-o viitoare structură regională, de a fi or capitala viitoarei structuri regionale", a zis Avrigeanu, precizând că în viziunea sa, din regiune ar urma să facă parte judeţele Sălaj şi Satu Mare.

Pentru tineri şi popor

Consilierul local Adelina Coste, jurist, vrea să ajungă deputat pe Colegiul 6, prominţând programe care să stimuleze accesarea de fonduri europene, să ajute întreprinzătorii din mediul rural prin accesarea de fonduri structurale, şi susţinerea tinerilor, ca să nu mai emigreze. "Vreau iniţiative prin care să ne bucurăm că copiii noştri vor rămâne lângă noi, că bătrânii nu vor rămâne singuri în sate, că România are specialişti care pot fi folosiţi la ei acasă", a spus Coste.

Cealaltă candidată PDL-istă la parlament este fosta deputată între 2004-2008, Ionela Pop Bruchental, pe Colegiul 7 CD Oradea, care a amintit că proiectele propuse de ea, trusoul pentru nou-născuţi şi legea prin care pensionarii care au lucrat în categorii grele de muncă să primească bani în plus, au fost adoptate şi bine primite de populaţie. Bruchental a mai spus că va lupta în continuare pentru cele două categorii şi chiar pentru reconversia unor facilităţi pentru pensionari. Ca de exemplu cei care nu au nevoie de gratuităţi pe transportul în comun ar putea să primească alimente sau medicamente.

Alt candidat al PDL, pe colegiul 4 Senat Oradea, este omul de afaceri Ionel Bungău, şeful CS Crişul, care a spus că va propune proiecte pentru mediul de afaceri, sănătate şi asistenţă socială. La rândul său, arhitectul Cristian Puşcaş, care se va "bate" pe Colegiul de deputaţi 8 Oradea, are în plan să promoveze pachete de legi care să reglementeze mai bine patrimonul arhitectural.

Calin Mocan2.jpgMai puţin obişnuită a fost şi prezentarea lui Călin Mocan (foto), fostul şef al Gărzii de Mediu, despre care Mişu Jean Manolescu a ţinut să precizeze că se luptă pe Colegiul 9 de deputaţi, cel pe care, în urmă cu 4 ani candidat era Octavian Bot, pe atunci PDL-ist, care spunea că se va împuşca dacă nu va prinde un loc în parlament. "Domnul Bot nu avea permis de portarmă. De data aceasta avem un candidat care are", a glumit Manolescu, în râsetele asistenţei.

Mocan a promis că se va preocupa în principal de problema poluării, inclusiv poluarea generată de CET în Oradea, că va susţine investiţiile în domeniul energiei regenerabile şi că va căuta să perfecţioneze legislaţia pe apa geotermală, astfel încât facturile orădenilor şi nu numai să scadă. "Ca parlamentar, mă voi lupta să perfectez legislaţia privind exploatarea resurselor de apă geotermală şi voi iniţia acte normative care să promoveze şi să susţină investiţiile din acest domeniu", a spus Mocan.

Start optimist

Pe de altă parte, întrebaţi de ziarişti cum interpretează simulările sociologilor, conform potrivit cărora PDL va obţine în Bihor doar două, cel mult trei mandate, şi acelea prin redistribuire şi alocare suplimentară, Gavrilă Ghilea a spus că aceste previziuni sunt pesimiste. "Nu sunt de acord. Şi noi avem prognozele noastre, care arată că ARD va obţine cel puţin 3 parlamentari (plini - n.r.) şi colegiile nu se vor închide aşa cum s-a scris", a spus Ghilea.

Tot la întrebări, fostul prefect a spus şi că nu crede că USL va obţine atâtea locuri de parlamentari cât susţine, adică trei senatori şi şapte deputaţi cu 50% plus unu din voturile bihorenilor. "Eu zic că vor obţine 14 parlamentari", l-a completat Ionel Avrigeanu, ironic.

Întrebat dacă nu este prea optimist în estimări şi care a fost creşterea PDL de la alegerile locale, când PDL a pierdut zdrobitor în Bihor, Ghilea a spus că nu, deoarece PDL a crescut "cu 5% faţă de alegerile locale".