Statele Unite ale Americii se confruntă cu cele mai violente proteste din ultimii ani în peste 40 de mari orașe. Nu mai puțin de 25 de oraşe americane se închid peste noapte pentru a stăvili protestele ajunse în a cincea zi consecutivă după decesul unui afro-american de 46 de ani în timpul unei arestări.

Val de proteste

Autorităţile din Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta şi Louisville fac parte din oraşele în care administraţiile locale au interzis începând de sâmbătă circulaţia pe timpul nopţii.

În Los Angeles, Chicago şi mai multe oraşe protestatarii au incendiat mai multe maşini, inclusiv una aparţinând Poliţiei, iar în Philadephia au vandalizat o statuie din centrul oraşului şi au pornit un incendiu la baza ei.

În timpul protestelor din Pittsburg mai mulţi poliţişti şi jurnalişti locali au fost răniţi.

Confruntări violente au avut loc sâmbătă şi în Washington DC unde, în confruntările cu forţele de ordine, protestatarii au spart parbrizele şi au vopsit cu grafitti trei autovehicule ale Serviciului Secret în apropiere de Casa Albă.

Președintele Donald Trump a transmis o serie de mesaje prin Twitter prin care s-a declarat alături de familia victimei și de cei care protestează pașnic, dar a condamnat violențele. 

A pornit de la o bancnotă falsă...

Cele mai violente proteste din ultimii ani au fost provocate de decesul unui afro-american de 46 de ani în timp ce se afla în custodia Poliţiei din Minneapolis.

Născut în Huston, Floyd se mutase în Minneapolis de câţiva ani, unde a lucrat ca paznic de club până când izbucnirea pandemiei noului coronavirus l-a lăsat şomer.

George Floyd a fost reţinut după ce angajatul unui supermarket a reclamat poliţiei că acesta şi-a plătit un pachet de ţigări cu o bancnotă de 20 de dolari falsă.

Floyd a refuzat să returneze țigările, fapt pentru care vânzătorul a sunat la Poliție, cum de altfel era și obligat de lege la descoperirea de bani falși.

Client constant, bărbatul a fost descris însă de proprietarul magazinului, Mike Abumayyaleh, ca o persoană respectuoasă şi prietenoasă.

"Nu pot să respir!"

Contactaţi telefonic, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au încercat să îl reţină pe Floyd care se afla, în apropiere, într-o mașină, împreună cu doi bărbați. Potrivit primelor cercetări, Floyd s-ar fi opus arestării fapt pentru care ofiţerilor li s-a mai alăturat un coleg.

Poliţistul Derek Chauvin, care a ajutat la imobilizarea suspectului, a fost filmat cu telefonul mobil în timp ce l-a fixat la sol cu genunchiul pe gât. Conform înregistrării, Floyd s-a plâns "nu pot să respir" şi a implorat de mai multe ori "vă rog"...

Cauvin şi-a ţinut însă genunchiul pe gâtul lui suspectului timp de 8 minute şi 46 secunde, deşi acesta a dat semne de viaţă doar în primele două minute. Când poliţistul s-a ridicat de pe cel imobilizat, trupul inert al victimei a fost rostogolit pe o targă şi urcat într-o ambulanţă.

"Nu a fost asfixiat"

Intens mediatizat, cazul decesului lui George Floyd a declanşat dispute aprinse în SUA, care au ajuns să fie tranşate în stradă.

Cei trei poliţişti implicaţi în arestarea afro-americanului au fost concediaţi, iar Derek Chauvin a fost arestat vineri sub acuzaţia de omucidere de gradul III.

Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât, în ciuda filmării incidentului, autorităţile susţin că Floyd nu a murit asfixiat. "Autopsia nu a dezvăluit niciun indiciu fizic care să susţină un diagnostic de asfixie traumatică sau strangulare", a titrat Washington Times în baza raportului autopsiei.

Potrivit medicilor, Floyd ar fi suferit printre altele de o boală arterială coronariană şi hipertensiune. "Condiţiile sale de sănătate subiacente şi unii intoxicanţi potenţiali din sângele său ar fi contribuit probabil la moartea sa", se menţionează în raport.

Colegi de lucru...

Pe de altă parte descris de apropiaţi ca o persoană blândă, George Floyd era posesorul unui cazier infracţional care cuprindea de la furt şi încălcarea proprietăţii private la deţinerea de substanţe interzise şi furt agravat cu armă mortală.

În plus, se pare că victima şi poliţistul care a reţinut-o se pare că se cunoşteau. Maya Santamaria, proprietara clubului El Nuevo Rodeo, a declarat presei că George Floyd şi Derek Chauvin ar fi lucrat pentru clubul său până anul trecut, când acesta a fost închis.

Poliţistul a lucrat pentru club timp de 17 ani, în afara programului, asigurând ordinea în stradă, iar Floyd lucra înăuntru. Totuşi, Santamaria nu a putut preciza dacă cei doi se cunoşteau, dată fiind aglomeraţia din club, pentru a confirma o eventuală dispută anterioară dintre aceştia.