Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a anunţat, marţi, că în doar 24 de ore, pompierii bihoreni au fost solicitaţi să intervină la 14 arderi necontrolate în diferite zone din judeţ. Printre altele, au ars terenuri virane din Cihei, Oradea, Leleşti, Sarcău, Oşorhei.

"Cu toate atenţionările făcute de către organele în drept, în ultima perioadă de timp s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a numărului de intervenţii ale pompierilor la arderi necontrolate, din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor de către cetăţeni", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Pompierii le reamintesc bihorenilor că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este reglementată prin lege. Astfel, cei care dau foc diferitor materiale trebuie să o facă în locuri special amenajate ori pe terenuri anume pregătite, dar şi să ia măsuri pentru împiedicarea propagării focului, să supravegheze flăcările continuu şi să stingă jarul după terminarea arderii.

Un alt aspect de reţinut este că arderea deşeurilor, resturilor menajere şi a vegetaţiei uscate se face doar cu acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi cu informarea prealabilă a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate. Totodată, cei care vor să dea foc acestor resturi trebuie să obţină un permis de lucru cu foc de la primărie.

"Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007 cu amenzi de până la 2500 lei", se mai arată în comunicatul ISU.