Bine aţi venit la bordul navei spaţiale "Lazer Star Arena"! Aici, luptele cu arme laser sunt la ordinea zilei, iar oponenţii, dotaţi cu echipamente de ultimă generaţie, îşi dispută supremaţia.

Nu este vorba despre un joc video, ci de un nou "sport" care a înnebunit tinerii din Statele Unite, iar de o vreme a devenit popular şi în Europa. Prima arenă în care se poate practica laser tag a fost inaugurată recent şi în Oradea.

Counter Strike, pe viu

Din 18 octombrie, orădenii îşi pot demonstra pe viu abilităţile de ţintaşi. La parterul fostei fabrici Oradinum, lângă clubul The One, s-a deschis prima arenă de laser tag din Oradea. Jocul a apărut la jumătatea anilor '80 în SUA, unde au fost lansate primele "arme" de tipul celor folosite în seria Star Trek. Considerat de mulţi chiar un sport tactic, laser tag-ul se poate practica în aer liber ori în hale special amenajate şi este, practic, un fel de Counter Strike - celebrul videogame de-a războiul - dar "pe viu".

15 Serban Maghiar.jpgÎntr-o arenă cu multe labirinturi şi ascunzători, conturată doar de câteva lumini fosforescente, jucătorii, echipaţi cu veste cu ţinte electronice, se urmăresc şi încearcă să se "împuşte" cu un "phaser", adică o "armă" cu rază laser conectată la vestă şi la un soft ce calculează punctele acumulate ori spune când eşti eliminat din joc. "Vesta are câteva ţinte în faţă şi în spate. Dacă e nimerit, participantului i se stinge vesta şi iese din joc pentru 5 secunde", explică Şerban Maghiar (foto), unul dintre cei doi asociaţi ai Lazer Star Arena.

Război în spaţiu

Şerban a descoperit laser tag-ul în Bucureşti, unde, lucrând ca director comercial la o multinaţională, îşi ducea colaboratorii pentru team-building la o astfel de arenă. "E un mod extraordinar de a combate stresul şi de a te elibera de orice fel de energii negative. Şi, până la urmă, e şi distractiv". Faţă de paintball, unde se folosesc bilele, laser tag-ul nu este deloc periculos. "Lumina laser pe care o folosim este non-invazivă. În plus, pentru a evita orice fel de accidentări, alergatul este strict interzis în arenă", mai spune Şerban.

Prin inaugurarea Lazer Star Arena, Oradea a devenit unul dintre cele şase oraşe din România în care se poate practica acest joc. Hala de pe Vasile Alecsandri se vrea a fi o navă spaţială cu ascunzişuri şi rampe, astfel încât jucătorii să se poată feri de raza adversarilor, dar şi să găsească locul cel mai bun pentru a-i ţinti. "Dacă te implici cu adevărat în joc, laser tag-ul îţi dezvoltă mai multe abilităţi. În primul rând atenţia distributivă şi abilitatea de a lua decizii de moment", zice Şerban. Nu în ultimul rând, laser tag-ul poate fi considerat sport. Şi asta pentru că, deşi în arenă nu se aleargă, fiind mereu în mişcare, după o luptă aprigă jucătorii ies transpiraţi bine.

Joc de tactică

Niciun "kombat" nu e lăsat la voia întâmplării. Curioşii pot merge la arenă singuri sau în echipe şi pot alege între mai multe tipuri de laser tag. Spre exemplu, în modul "free for all", fiecare este pe cont propriu şi încearcă să nimerească ţintele de pe vestele cât mai multor adversari, ferindu-se totodată să fie "împuşcat". La "team play", două echipe, cu veste de culori diferite, fac strategii şi încearcă să se elimine pentru a cuceri "baza" oponentului.

"Este şi un joc de tactică. Căci, se ştie, într-un război nu întotdeauna câştigă cel mai puternic, ci cel mai inteligent", zice Şerban. Pentru ca paşii să nu le fie auziţi, în timpul luptei în arenă se aude muzică antrenantă, la volum mare. Drept urmare, coechipierii trebuie să se înţeleagă între ei prin semne, ca într-un veritabil câmp de război!

Dacă vor să încerce laser tag-ul, orădenii vor plăti 1 leu pentru un minut de joc, pe persoană, un game fiind de minim 15 minute. Conştienţi că pentru pasionaţi, care vor să stea cu orele, distracţia ar fi costisitoare, proprietarii vor introduce un card cu 8 jocuri, iar în loc de 30 lei, o jumătate de oră va costa 20. De asemenea, elevii şi studenţii vor plăti 12 lei, nu 15, pentru 15 minute de joc. În fond, tinerilor le e şi destinată distracţia. Poate vor fi provocaţi să demonstreze că sunt buni "războinici" şi în arenă, nu doar în faţa calculatorului.