Amatorii de raliuri vor putea să-şi satisfacă hobby-ul, curând, chiar la Oradea. E drept, la o scară de 10 ori mai mică.

Cursele vor fi organizate la Race World Arena, o hală unde orădenii vor putea să se întreacă în mânuirea unor automodele ce imită în detaliu maşinile de off-road, pe o pistă ca la carte, cu obstacole şi trambuline.

Raliu cu telecomanda

Opţiunile pentru petrecerea timpului liber devin tot mai diversificate pentru orădeni. Un tânăr care deţine o sală special echipată pentru paintball în Calea Borşului urmează să inaugureze, în aceeaşi clădire, încă un teren pentru competiţii. Este vorba despre Race World Arena, un traseu de curse cu automodele, adică autovehicule miniaturale propulsate electric şi controlate prin sisteme de telecomandă.

"Nouă, bărbaţilor, ne place tot ce are roţi şi se mişcă repede. Nu pot să spun că sunt împătimit al raliurilor, dar când am văzut prima oară o cursă de genul acesta am fost impresionat de puterea maşinuţelor şi de cât de mult se aseamănă cu unele reale", spune Zuchiathi Csaba, proprietarul Race World Arena.

Reţeta sa e destul de simplă. La parterul unei foste clădiri industriale, Csabi lucrează pentru amenajarea unei piste care imită un traseu de raliu. "Va fi o pistă delimitată cu ţeavă flexibilă, care, pentru o mai mare dificultate, va avea curbe, şicane şi chiar trambuline de pe care maşinile pot sări", explică tânărul.

Industria modelelor

În alte ţări, în special în Statele Unite, astfel de curse sunt extrem de populare, existând chiar şi adevărate campionate dedicate automodelelor, fie de viteză, fie de off-road, precum şi companii care creează tot mai multe modele. "În România, aceasta va fi cea de-a doua arenă indoor dedicată curselor cu automodele off-road, prima fiind deschisă în Bucureşti", spune Csabi.

Pentru început, tânărul întreprinzător a achiziţionat patru maşinuţe construite la scară de 1 la 10. "Maşinile sunt copiate după aşa-zisele stadium trucks, camionete modificate şi tuningate pentru off-road extrem. La Race World Arena vor fi două modele, Blitz şi Firestorm, ambele scoase pe piaţă de firma HPI, unul din primii trei producători de automodele din lume", explică Csabi. Maşinuţele sunt radiocomandate şi funcţionează pe bază de baterii. Un model costă aproximativ 1.000-1.200 lei, la care se adaugă costul bateriei (aproximativ 200 lei bucata). "Nu toată lumea îşi permite să-şi cumpere o asemenea maşină, dar poate ar vrea să încerce cum e să se întreacă într-un raliu", zice Csabi.

Piloţi la telecomandă

Maşinile de la Race World Arena ajung până la 50 km/h şi, chiar dacă cele două modele au caroserii diferite, puterea motoarelor e aceeaşi, astfel încât competitorii să aibă şanse egale. "Telecomanda specială pentru aceste maşini are mai multe funcţiuni. Cum modelele au tracţiune pe spate, pot inclusiv să facă drifturi, ca maşinile reale", precizează proprietarul arenei.

Sala pentru întreceri este aproape gata şi urmează să fie inaugurată cel mai probabil în această săptămână. Cât despre posibilii clienţi, Csabi se bazează pe dorinţa orădenilor, dar şi - de ce nu? - a orădencelor de a încerca ceva nou: "Nu există foarte multe opţiuni de petrecere a timpului liber în oraş, deşi cred că oamenii îşi doresc şi altceva".

La Race World Arena se vor putea întrece doi, trei sau patru concurenţi, iar taxarea va fi făcută la minut. "La deschidere, o perioadă, preţul va fi de 1 leu pe minut, cu condiţia unei întreceri de minim 10 minute, iar apoi preţul va urca la 1,5 lei pe minut", spune Csabi. Pentru a-şi ademeni clienţii, el are de gând să organizeze în fiecare week-end campionate cu premii pentru cei mai buni competitori. Care se vor putea considera adevăraţi maeştri ai şofatului off-road, fie şi prin telecomandă...