Magistraţii Tribunalului Bihor au judecat, miercuri, recursul formulat de procurori împotriva încheierii Judecătoriei Oradea, dată cu o zi mai devreme, prin care se respinsese cererea de arestare preventivă a lui Kiss Iuliu Alexandru, şoferul care, băut fiind şi cu o viteză cu mult peste limita legală, a ucis o tânără sâmbătă seara şi a băgat alte două în spital.

Arestat 29 de zile

Procurorii au atacat încheierea Judecătoriei Oradea, pe considerentul că aceasta este netemeinică. „Judecătoria Oradea a motivat respingerea cererii de arestare pe considerentul că lăsarea în libertate a inculpatului nu prezintă pericol pentru societate, argument cu care nu suntem de acord. A comis faptele în circumstanţe agravante, sub influenţa băuturilor alcoolice şi cu o viteză cu mult peste limita legală", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu.

În faţa judecătorilor, Kiss a solicitat miercuri, la fel ca şi în ziua precedentă, să fie cercetat în stare de libertate, declarând că îşi recunoaşte şi îşi regretă faptele, şi că va face tot posibilul pentru a ajuta familiile fetelor.

„Îmi pare foarte rău. Voi încerca să repar ce se mai poate. Voi achita toate cheltuielile de spitalizare şi eventualele tratamente în străinătate, necesare pentru ca fetele rănite să se refacă", a declarat Chiş, care a mai precizat că nu a văzut indicatorul rutier care îi cerea să oprească, deoarece era mascat de crengi.

În urma dezbaterilor, magistraţii au admis, însă, recursul declarat de procurori şi au dispus arestarea bărbatului de 37 de ani pentru 29 de zile. Motivele care au stat la baza luării acestei hotărâri nu au fost redactate încă. Decizia magistraţilor este definitivă, motiv pentru care Kiss Iuliu Alexandru urmează să fie încarcerat.

„Nu-mi permit să comentez decizia unei instanţe. Instanţa este suverană. Ne aşteptam, într-un fel, având în vedere linşajul mediatic ce s-a creat. Noi organizăm în continuare strategia de apărare şi vom uza de toate mijloacele legale pentru a obţine o măsură preventivă mai puţin restrictivă. În plus, suntem încă în faza urmăririi penale, procesul penal a început luni la ora 20.15, probatoriul nu este complet", a declarat avocatul lui Kiss, Ionel Manole, după aflarea verdictului.

Pericol public sau nu?

După cum se ştie, iniţial, Judecătoria Oradea respinsese propunerea de arestare preventivă a lui Kiss. Potrivit motivării făcută publică tot miercuri, judecătoarea Anca Comşa nu a contestat că „fapta comisă de inculpat are o gravitate sporită, raportat la circumstanţele în care a fost comisă şi urmări dramatice pentru familia victimei", însă, a arătat ea, „acestea sunt aspecte care ţin de fondul cauzei şi individualizarea sancţiunii, urmând a fi stabilite de organele judiciare, pe parcursul procesului penal".

În privinţa măsurii arestării, Comşa a considerat că, aceasta fiind o măsură excepţională, „poate fi luată pentru a se asigura buna desfăşurare a procesului penal ori pentru a se împiedica sustragerea inculpatului de la urmărire penală", dar procurorii nu au reuşit să dovedească pericolul social pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a lui Kiss.

„Nu se poate pune problema încălcării pe viitor de către inculpat a regulilor de circulaţie şi a comiterii unor fapte de acelaşi gen, în condiţiile în care în urma săvârşirii faptei în cauză acesta nu mai are dreptul de a conduce vehicule".

De asemenea, a arătat judecătoarea, „inculpatul nu are antecedente penale pentru fapte similare, a avut o atitudine sinceră şi de regret, nu s-a sustras urmăririi penale, nu a părăsit ţara deşi s-a aflat în libertate câteva zile după momentul comiterii faptei, s-a prezentat in faţa organelor de urmărire penală ori de câte ori a fost chemat, la fel şi in faţa instanţei,iar rezonanţa negativă a acestui gen de infracţiuni în societate se rezolvă cel mai bine prin reţinerea permisului de conducere".