Agitaţie mare sâmbătă, într-o zi de relaxare, ce nu prevestea nimic deosebit, la sediul improvizat al Curţii de Apel Oradea din strada Roman Ciorogariu. Judecătorii au fost chemaţi de acasă să se pronunţe pe marginea unei subite cereri de arestare formulate de procurorii DNA pe numele unui coleg de-al lor. Şi n-au ştiut cum să se sustragă mai repede!

Este vorba despre Mircea Puşcaş, judecătorul învinuit deja în două dosare pentru luare de mită în cazul celor doi traficanţi de ţigări din Maramureş acuzaţi că au încercat să cumpere cu 40.000 euro o sentinţă favorabilă prin intermediul magistratului, dar şi pentru mărturie mincinoasă în cazul ofiţerului Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, denunţat de doi hoţi, de la care Puşcaş ar fi pretins 1.000 euro şi o noapte de amor pe care fiica unuia dintre ei urma s-o petreacă cu judecătorul.

Şpagă de 50.000 de euro

În noul dosar, Puşcaş este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit unui comunicat al DNA Oradea, în cursul anului 2009, judecător la Tribunalul Bihor fiind, acesta ar fi pretins şi primit de la un denunţător 1.500 euro pentru a interveni pe lângă un judecător ca să pronunţe faţă de respectivul o pedeapsă cu suspendare condiţionată.

"De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Puşcaş Mircea a pretins de la acelaşi denunţător suma de 50.000 euro pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi pentru a-i determina să pronunţe faţă de denunţător o soluţie de achitare într-o altă cauză penală", se arată în comunicat. Banii ar fi fost pretinşi prin intermediul unui interlop din zona Marghitei, Marcel Piştuca, reţinut de DNA vineri.

"Din aceşti bani, inculpatul a primit de la denunţător numai suma de 20.000 euro, atât direct cât şi prin intermediar, iar diferenţa, care urma să fie remisă la soluţionarea cauzei, nu a mai fost dată. Denunţătorul a fost condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoarea. De asemenea, la scurt timp, instanţa de judecată l-a condamnat pe denunţător la pedeapsa cu închisoarea şi în cauza penală pentru a cărei soluţionare favorabilă acesta a remis inculpatului Puşcaş Mircea suma de 1.500 de euro în anul 2009", se specifică în informarea DNA.

Liber la arestare!

În urma anchetei, care s-a desfăşurat cu sprijinul SRI şi DGA, procurorii DNA au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva magistratului, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, dar şi împotriva lui Marcel Piştuca, pentru complicitate.

"La data de 24 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat arestarea preventivă a învinuitului Puşcaş Mircea, judecător la Curtea de Apel Oradea. Ambii inculpaţi urmează a fi prezentaţi Curţii de Apel Oradea, la data de 26 ianuarie 2013, cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile (în cazul inculpatului Piştuca Marcel) şi 30 de zile, în cazul inculpatului Puşcaş Mircea", au mai arătat procurorii. Doar că lucrurile nu s-au desfăşurat, nici pe departe, atât de clar ca-n comunicat...

Misiune imposibilă

02 Florica Roman.jpgÎntruniţi de urgenţă, judecătorii Secţiei penale au refuzat, pe rând, cu toţii, să judece cererea de arestare a colegului lor, împingând conducerea instanţei spre adoptarea unei soluţii rare: desemnarea unui judecător de la altă secţie să se pronunţe. Persoana în cauză - adică preşedinta Secţiei civile, Florica Roman (foto) - a stârnit, însă, imediat controverse, procurorii anticorupţie solicitând recuzarea ei. În instanţă au invocat doar suspiciuni "legate de activitatea profesională" a acesteia, nenominalizate, dar BIHOREANUL a aflat repede care sunt acestea.

Şi judecătoarea Roman se află în atenţia DNA într-un dosar legat de modul în care a fost soluţionată o contestaţie în anulare într-un caz de viol. Autorul, Viorel Bodin, a fost condamnat prin sentinţă definitivă la 4 ani de închisore cu executare pentru agresarea sexuală a unei femei din Budureasa. Ulterior, bărbatul a convins-o pe victimă să îşi retragă plângerea, actul notarial fiind însă antedatat, ca şi cum ar fi fost încheiat înainte de condamnarea sa, pentru că altfel n-ar fi fost luat în considerare. Cu respectivul document, Bodin a obţinut anularea pedepsei.

În cele din urmă, Curtea a fost salvată din ridicolul situaţiei de a nu putea judeca o speţă fiindcă ar avea toţi magistraţii fie sub anchetă, fie în incompatibilitate. Completul special care a analizat atât solicitarea de recuzare a DNA cât şi cererea avocatului lui Puşcaş, care voia mutarea la o altă curte din ţară, a numit un alt judecător care să analizeze cererea de arestare, în persoana Lenuţei Stan, tot de la Secţia Civilă, iar aceasta s-a achitat rapid de sarcină.

După numai o oră de deliberări, magistrata a decis ca Mircea Puşcaş să nu fie arestat, ci doar să i se interzică părăsirea României, apreciind că măsura este netemeinică şi nu sunt indicii şi probe suficiente să o susţină. Şi interlopul prin care judecătorul urma să primească banii, Marcel Piştuca, a fost eliberat din aceleaşi considerente. Soluţia a fost atacată de procurorii DNA, iar Înalta Curte se va pronunţa, zilele acestea. Oricare ar fi decizia finală, ea nu va şterge degrabă din memoria orădenilor weekend-ul care a aruncat în penibil magistratura locală, punând-o în imposibilitatea de a se încătuşa pe sine însăşi. Şi arătându-i, astfel, nu doar limitele, ci şi câteva din ungherele mizere...