Argentinianul Jorge Mario Bergoglio este noul suveran pontif. Pe coşul Capelei Sixtine a ieşit fum alb miercuri seară, la ora României 20.06, la o zi de la începerea Conclavului. Noul papă a fost ales după al cincilea vot al celor 115 cardinali electori.

După anunţul oficial al noului papă, acesta a ieşit să vorbească mulţimii adunate în Piaţa Sf. Petru din Vatican, unde s-au aflat zeci de mii de oameni. "Înainte de toate, aş vrea să ne rugăm cu toţii pentru papa emerit Benedict al XVI-lea", a spus noul papă, după care a rostit rugăciunile "Tatăl nostru" şi "Ave Maria".

"Cardinalii au căutat noul papă la capătul lumii", a spus noul suveran pontif, care şi-a ales numele de Papa Francisc I. Apoi le-a spus credincioşilor că, înainte să-i binecuvânteze el, vrea ca ei să-l binecuvânteze pe el.

Înainte de a se retrage, a îndemnat la fraternitate în sânul Bisericii, iar apoi a binecuvântat "toţi bărbaţii şi toate femeile de bună credinţă".

Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani, născut fiind pe 17 decembrie 1936 în Buenos Aires. Este licenţiat în filosofie şi este preot din 1969. Papa Francisc I este primul papă sud-american, primul iezuit care devine papă şi primul care îşi alege numărul "I".