Dacă ar fi fost un spectacol cu bilete de vânzare, conferinţa care a avut loc marţi seară la Catedrala Ortodoxă din Oradea ar fi fost una "sold out" fără doar şi poate. Preotul sibian Constantin Necula, venit în urbe să vorbească despre familie, a adunat în biserică peste o mie de orădeni, o mulţime pe care mulţi preoţi ortodocşi doar visează să o aibă în faţă. De altfel, amfitrionul serii, vicarul Radu Rus, directorul Liceului Ortodox, a recunoscut că lăcaşul se mai umple aşa doar la Paşte...

Cu 30 de minute înainte de ora 18, ora anunţată pentru debutul conferinţei, catedrala era deja plină. La 17.50, lumea deja stătea pe scările bisericii şi oamenii nu mai puteau intra. Ulterior, au reuşit să intre doar pentru că cei care stăteau în picioare au fost îndemnaţi să vină cât mai în faţă, chiar lângă masa din faţa altarului, unde zeci de orădeni nu s-au ruşinat să stea, cuminţi, pe jos.

Printre cele 500 de scaune din biserică au stat cel puţin tot atâţia oameni în picioare, astfel că, ajuns în faţa orădenilor, preotul Necula s-a declarat onorat de numărul mare al celor prezenţi. Majoritari au fost orădenii, însă au fost şi oameni veniţi din Satu Mare, Sălaj sau Maramureş, expres ca să-l asculte pe preot.

De asemenea, în biserică au fost numeroşi preoţi, călugări şi măicuţe, elevi sau studenţi la Teologie, dar şi celebrul om de televiziune Cristian Tabără. În schimb, episcopul ortodox Sofronie a lipsit.

Fără extremisme

"Cuvântul de astăzi are trei chei: familie, laborator şi înviere", a spus părintele Necula, în debutul conferinţei sale. El a explicat apoi că o problemă a familiilor din ziua de azi este că nu-şi duc acasă spiritul slujbei de liturghie şi că pe drumul spre casă uită deja tot ce-au auzit la biserică, preotul precizând însă că nici extremiştii nu sunt buni. "Nu înseamnă că de mâine fiecare merge prin casă cu cădelniţa aprinsă. Zice copilul: "Mamă, mi-e foame" şi îi spui "Ia aici Psalmul 23 şi 4"", a spus Necula.

El a dat apoi un exemplu întâlnit la una din parohiile unde a suplinit, precizând că el n-a deţinut niciodată propria parohie, şi unde avea o enoriaşă nelipsită de la slujbe. Într-o zi, femeia a venit însă lovită, recunoscând că a fost bătută de soţ pe motiv că nu i-a făcut de mâncare, ocupată fiind cu cititul rugăciunilor. "I-am spus: Uşurică, ăstuia degeaba îi dai acatiste când îi e foame", a povestit părintele. Ca o soluţie de compromis, s-a dus cu femeia acasă şi, în timp ce ea a gătit, preotul i-a citit rugăciunile, urmarea fiind - ca într-un love story cu happy-end, numai bun de povestit în seara de Valentine’s Day - că soţul femeii i-a mulţumit preotului pentru medierea făcută.

Sfaturi pentru soţi

De altfel, Necula, care a spus că preoţii trebuie să fie mediatori, a oferit de-a lungul serii diferite sfaturi de bună-înţelegere între soţi. De pildă, în a doua parte a conferinţei, când a răspuns întrebărilor primite de la orădeni, preotul a îndemnat o femeie nedumerită cum să-şi convingă soţul să meargă cu ea duminica la biserică... să vorbească mai puţin. Preotul i-a spus că, dacă nu găseşte metode concrete să-l convingă, cicălirea lui nu va fi o soluţie, în mod cert.

Glumeţ şi jovial, părintele i-a făcut pe orădeni să zâmbească în numeroase rânduri, ba chiar şi să râdă copios. De exemplu, întrebat ce ar trebui să facă o soţie cu un soţ obsedat de păcănele, primul răspuns al lui Necula a fost "aghiazmă mare multă", dorind astfel să sublinieze că rugăciunile ori apa sfinţită nu funcţionează precum o armă publică de rezolvare a tuturor problemelor. Apoi, Necula a precizat că el personal lucrează în mai multe programe menite să-i ajute pe oameni să învingă această dependenţă de jocurile de noroc, pe care o consideră mai grea decât patima băuturii.

Duhul blândeţii

Preotul a vorbit, tot răspunzând unei întrebări, şi despre homosexuali. Dacă mulţi preoţi se mulţumesc să-i afurisească pe gay, dar nici măcar nu stau de vorbă cu ei, Necula dovedeşte o atitudine radical diferită: el a mărturisit că lucrează cu aceştia, încercând să-i ajute să se "vindece". "Şi cea mai mare bucurie a mea, credeţi-mă, este când un tânăr din comunitatea LGTB vine la mine şi îmi prezintă viitoarea soţie", a spus sibianul.

Totuşi, preotul a spus că nu susţine parteneriatele civile, pe motiv că sunt ca nişte contracte ce atestă dreptul de a conduce autovehicule pentru nişte oameni care, în realitate, nu ştiu să conducă. De asemenea, el a spus că cei care-l critică fiindcă susţine familia tradiţională uită că, de fapt, el îi apără astfel şi pe părinţii homosexualilor.

Şi în privinţa femeilor care avortează preotul a dovedit că este mai blând decât alţi confraţi, spunând că o astfel de femeie nu poate fi ajutată doar cu pedeapsa canoanelor, dar şi că n-ar trebui să fie considerată singura vinovată, ci laolaltă cu tatăl acelui copil.

Tot paşnic s-a dovedit părintele şi faţă de cuplurile de religii diferite, îndemnându-i nu să se facă musai ortodocşi – deşi a mărturisit că asta preferă – ci să găsească soluţiile de compromis care să-i facă fericiţi.

Preot altfel

De altfel, politicos şi în acelaşi ton umoristic, preotul şi-a criticat subtil confraţii lacomi sau prea înguşti la minte, pomenind chiar de slujbele de Liturghie lălăite, de pleacă şi Hristos de plictiseală. Totodată, el a mărturisit că, atunci când a decis să se facă preot, şi-a dorit să fie diametral opus faţă de un preot pe care îl cunoştea şi care, de cum intra într-o locuinţă, "mâna i se făcea greblă". "Lua banii de pe factura de gaze, îmi venea să-i spun să ia şi factura", a spus Necula.

După mai bine de trei ore, timp în care a răspuns la fiecare întrebare ce i-a fost adresată, Constantin Necula a rămas în catedrală, pentru a-şi face fotografii cu doritorii, pentru a le semna autografe ori pur şi simplu pentru a strânge mâna celor care au dorit să-i mulţumească pentru că a venit în oraşul lor.

Miercuri, preotul se va mai întâlni cu elevii Liceului Ortodox, dar şi cu locuitorii din zona Şteiului.

Vezi mai multe înregistrări video din conferinţa de la Oradea aici!