Galeria de Arte Vizuale s-a umplut, marţi, de arhitecţi şi tineri studenţi la Arhitectură, cu ocazia vernisării de către Ordinul Arhitecţilor a celor 23 de proiecte ce au fost înscrise în concursul organizat de municipalitate pentru amenajarea fostei terase Budi Bar de pe malul drept al Crişului Repede, de la capătul Podului Ferdinand.

Premii simbolice, dar nu numai

Cu această ocazie, viceprimarul Mircea Mălan şi şefa Instituţiei Arhitecului-Şef din Primărie, Adriana Lipoveanu, au înmânat plachetele câştigătoare pentru ocupanţii locului I şi III din concurs, adică arhitectul orădean Daniel Bocuţ, respectiv clujeanul Vlad Sebastian Rusu. Câştigătorul de pe locul II, arhitectul italian Marco Gigliotti, n-a fost prezent la eveniment.

În calitate de membru al juriului concursului de arhitectură, Mircea Mălan a precizat, marţi, că, nefiind de specialitate arhitect, le-a spus colegilor la momentul jurizării că el doar se va opri la un proiect care îi place, urmând să lase pe seama lor ierarhizarea. "M-am oprit în faţa proiectului cu numărul 7 (n.r. cel al arhitectului Daniel Bocuţ) pentru câteva motive. În primul rând, corespunde foarte bine cu ceea ce ne-am propus noi să realizăm în această zonăm: un proiect care să faciliteze traficul pietonal şi traficul cu bicicleta, care să fie de aceeaşi lume cu zona respectivă şi care să poată fi uşor adaptat la proiectele pe care Primăria le are în viitor, respectiv restaurarea malurilor Crişului, refacerea podului Ferdinand, refacerea Pieţei Unirii", a declarat Mălan. Totodată, viceprimarul a precizat că proiectul câştigător este singurul votat în unanimitate de membrii juriului.

De cealaltă parte, Adriana Lipoveanu a precizat că proiectul lui Bocuţ a suferit mai multe modificări, dat fiind că de două ori a fost respins de Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Totodată, Lipoveanu a lăudat şi proiectul de pe locul III, despre care a spus că a convins-o prin rigoare, iar cel de pe locul II l-a catalogat mai "îndrăzneţ".

Pe lângă plachetele primite marţi, arhitecţii câştigători primesc şi bani. Mai precis, Bocuţ un premiu de 7.000 de lei, Giglotti de 5.000 de lei, iar Rusu de 4.000 de lei.

Idei de tot felul

Proiectul câştigător presupune ca toaleta publică să fie mutată la nivelul terasei, iar spaţiul astfel eliberat transformat într-unul de relaxare. Terasa ar urma să aibă o placă superioară susţinută de două elemente sculpturale, iar spre ea va coborî o rampă curbată. Placa superioară a terasei va avea o fantă prin care ar ieşi copacii, iar placa superioară a terasei se va întinde peste râu în console de 2-3 metri. La primul nivel, terasa va găzdui o cafenea, iar pe timp de iarnă va putea fi închisă cu suprafeţe vitrate.

"Simplitatea l-a făcut câştigător", a declarat pentru BIHOREANUL arhitectul Daniel Bocuţ. "Acum avem de-a face cu un spaţiu eterogen, cu lucruri amestecate. Am încercat să le unific, să le aduc la o simplitate a fluidităţii spaţiului", a precizat arhitectul. În vârstă de 33 de ani, Bocuţ a studiat Arhitectura la Timişoara, dar a absolvit-o la Oradea.

Proiectul de pe locul doi în cadrul concursului presupunea ca terasa să fie "încastrată" într-o construcţie uşoară, iar de-a lungul zidului de sprijin al malului să fie realizate nişte scări pe care orădenii să poată coborî până la nivelul Crişului. Proiectul de pe locul trei presupunea ca de la nivelul Pieţei Ferdinand orădenii să poată coborî ori să se aşeze pe nişte scări înierbate, iar terasa ar fi fost, de asemenea, una cu "etaj": partea superioară dedicată pietonilor, iar cea de la primul nivel spaţiilor comerciale. Arhitectul Vlad Sebastian Rusu a explicat pentru BIHOREANUL că a dorit să facă un proiect cu costuri cât mai reduse în execuţie şi care să devină fezabil cu cât mai puţine intervenţii în spaţiul actual.

Printre cele 23 de proiecte s-au numărat şi idei mai îndrăzneţe, precum realizarea unei terase în colţuri, cu pereţi din sticlă ori o terasă acoperită complet cu gazon.

Acum, Primăria urmează să scoată la licitaţie execuţia propriu-zisă a lucrărilor.