Construită în 1911-1912 după un proiect al fraţilor Vágó József şi László, vila Darvas La Roche, cu faţada spre strada Iosif Vulcan şi grădina spre strada Libertăţii şi malul Crişului Repede, este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură seccesion din Oradea.

Chiar dacă a fost clasată drept monument istoric, clădirea, aflată parţial în proprietatea Primăriei Oradea şi parţial deţinută de persoane fizice, se află în stare de degradare.

Pentru a aminti orădenilor despre importanţa acestei vile, deosebită faţă de alte clădiri seccesion prin stilul de proiectare, filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România, prin grupul de lucru pentru cultură urbană Urb_O şi în parteneriat cu Primăria, desfăşoară în perioada 3-11 octombrie un proiect inedit, "de activare urbană", numit "Grădina Darvas La Roche".

Organizatorii îşi propun să atragă atenţia asupra valoroasei clădiri, curăţând şi amenajând grădina acesteia astfel încât aici să se poate desfăşura tot felul de activităţi dedicate oricărui curios. Aşadar, în grădina vilei de pe malul Crişului Repede vor fi amplasate jardiniere, precum şi mobilier exterior pentru socializare. Pe perioada proiectului, aici va funcţiona şi un mini-bar, iar după-amiaza se va pune muzică, ca pe o terasă obişnuită.

Programul proiectului cuprinde vineri, 3 octombrie, de la ora 17, deschiderea oficială, prezentarea conceptului, urmată de muzică, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14, programul Arhitectură cu "bun-gust" alături de grupul de foşti concurenţi MasterChef numit "Pac-Pac". Aceştia vor găti preparate inedite pe care le vor scoate apoi la vânzare.

În perioada 6-8 octombrie, în fiecare zi, de la 18, organizatorii le propun orădenilor tururi arhitecturale inedite, acestea urmând să fie făcute pe bicicletă. Doi arhitecţi şi un critic de artă îi vor purta pe doritori prin zone de interes din centrul istoric. Pe 9 octombrie, de la ora 17, în grădina vilei Darvas La Roche vor fi organizate mai multe jocuri de societate, urmate de ateliere de dezvoltare personală şi, bineînţeles, de muzică.

Programul zilei de vineri, 10 octombrie, intitulat "Oradea în ghiozdan" va fi dedicat copiilor şi elevilor, iar sâmbătă, 11 octombrie, după o gală de închidere, participanţii vor putea asculta concertul dat de jazzmenii formaţiei Good Vibes din Timişoara.