În lipsa unei dezbateri publice organizate de Primărie pe tema controversatului proiect de reamenajare a Pieţei Unirii, un grup de arhitecţi orădeni şi clujeni organizează o dezbatere publică pe tema "Piaţa Unirii încotro?".

Cap de afiş la întâlnirea ce va avea loc vineri, de la ora 16, al Moszkva Cafe (str. Moscovei nr. 8) este arhitectul Horia Gavriş, chiar cel care a realizat, la comanda Primăriei, proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii, contestat de o parte din orădeni, inclusiv specialişti în domeniu.

Alături de Gavriş, la dezbatere şi-au anunţat prezenţa arhitecţii Arnold Macalik, Dan Clinci (ambii din Cluj), Emodi Tamas (cel care a realizat primul proiect de reabilitare a Pieţei, respins de Primărie), Szabo Anemari, dar şi criticul de artă Ramona Novicov.

La întâlnire sunt aşteptaţi toţi orădenii interesaţi de felul în care va arăta centrul municipiului, participarea fiind liberă.

În invitaţia transmisă joi presei, arhitecţii susţin că prin această întâlnire doresc să suplinească lipsa unei dezbateri publice pe tema reabilitării pieţei. Totuşi, nimic nu garantează că opiniile exprimate la dezbatere vor conta.

Invocând lipsa de timp pentru organizarea unei dezbateri publice a proiectului de reabilitare, Primăria Oradea s-a rezumat să iniţieze o întâlnire cu mai mulţi specialişti vizavi de acest proiect. Întâlnirea însă, s-a ţinut cu uşile închise inclusiv faţă de presa locală, putând participa exclusiv persoanele invitate de Primărie.

În ciuda faptului că un comunicat de presă dat publicităţii de Primărie după întâlnire nu preciza opoziţia vehementă a unor specialişti faţă de proiect, unii participanţi la întâlnire susţin că inclusiv şefii Ordinului Arhitecţilor din România au precizat că proiectul conţine elemente riscante, care duc la kitch, şi că ar trebui încetinit sau chiar stopat.