Filarmonica locală le propune orădenilor în această săptămână o seară cu arii din opere ca „Aida”, „Carmen”, „Tosca”, „Un ballo in maschera” și „Turandot”.

Concertul va fi condus de dirijorul Cristian Spătaru, iar soliștii invitați sunt Aura Twarowska (mezzosoprană), Ancuța Măslină - Pop (soprană), Andrei Cristian Daranyi (tenor) și George Proca (bariton). 

Verdi, Puccini, Bizet 

Concertul vocal-simfonic Arii din Opere se va ține joi, de la ora 19, în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii din Oradea. 

Programul cuprinde: Rossini - Overture L’italiana in Algeri, G. Rossini - L'italiana in Algeri - Cruda sorte, W. A. Mozart - Cosi fan tutte, Come scoglio, G.Verdi  - Aida, Celeste Aida, G. Verdi - Don Carlo, O Carlo ascolta, G. Verdi - Il Trovatore - Stride la vampa, G. Verdi - Un ballo in maschera, Morro, ma prima in grazia, G. Verdi - Un ballo in maschera,  Eri tu, G. Bizet - Carmen, La fleur que tu m'avais jetée, G. Bizet - Carmen, Habanera, G. Bizet - Carmen, Les Toreadors, A. Catalani - La Wally - Ne andro lontana, Fr. Cilea - Adriana Lecouvreur - Acerba voluttà, G.Puccini - Tosca, É lucevan le stelle, U. Giordano -  Andrea Chénier - Nemico della Patria, G. Puccini - Tosca, Vissi d'arte, G.Puccini - Turandot, Nessun dorma. 

„Opera s-a născut în Italia, la Florența, în anul 1600. Astfel, Italia a fost și rămâne până astăzi patria acestui gen. Din acest motiv și lucrările din concertul orădean fac parte preponderent din repertoriul italian, din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Francesco Cilea, Alfredo Catalani și Umberto Giordano. Chiar și Wolfgang Amadeus Mozart, în ciuda faptului că a fost un compozitor austriac, a scris multe dintre operele sale în limba italiană și nu întâmplător, cele mai reprezentative lucrări ale sale din acest gen sunt acestea în limba italiană, precum opera «Così fan tutte»”, transmit reprezentanții Filarmonicii Oradea. 

Aceștia adaugă că „opera franceză și germană au fost cele care s-au aflat într-o concurență permanentă cu opera italiană, iar din creația franceză cel mai important reprezentant a fost Georges Bizet, în special cu opera sa, «Carmen»”. 

Soliștii serii

Aura Twarowska a debutat pe scena Operei Române Timișoara a fost cu rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet, urmând apoi și alte roluri de referință. În anul 2007 a devenit solistă la Opera de Stat din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori iluștri, precum Zubin Mehta sau Seiji Ozawa, precum și cu soliști de renume internațional: Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dmitri Hvorostovski, Roberto Alagna sau José Cura. 

Absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea unde a studiat arta cântului cu maestrul Ion Țibrea și soprana Lavinia Cherecheș din 2001, soprana Ancuța Pop - Măslină a desfășurat o bogată activitate artistică și pedagogică în țară și străinătate. Alături de corul Filarmonicii orădene, Ancuța participă la numeroase evenimente culturale de înaltă notorietate, în calitate de membră a corului și solist sopran, un exemplu fiind turneul „Morricone” din perioada 2015-2019, alături de Corul Filarmonicii din Oradea și Debrecen.

Tenorul Andrei Daranyi și-a descoperit vocația la vârsta de 26 de ani. Fiind angajat la o companie multinațională și coordonând un departament de logistică, tenorul a preferat calea muzicii. A absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a fost implicat într-o serie de proiecte artistice, încă din vremea studenției. 

Baritonul George Proca s-a născut la Piatra Neamț și a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani. A absolvit Liceul de Artă „Victor Brauner” din orașul său natal și a fost admis la Universitatea de Muzică din București, precum și la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, având ocazia să fie îndrumat de profesorii Nicolae Constantinescu, și Pompei Hărășteanu. 

Mesajul dirijorului:

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!