În programul concertului de joi al Filarmonicii Oradea, care va începe la ora 19, se regăsesc doar lucrări ale compozitorului Gioachino Rossini, în interpretarea orchestrei și a soliștilor invitați: Aleksandra Szmyd, Mihaela Ișpan, Alexander Utkin. „Gala Rossini” va fi condusă de dirijorul permanent la instituției orădene, Jankó Zsolt.

Seara va începe cu uverturile lucrărilor Barbiere di Siviglia, Italiana in Algeri, La Gazza Ladra. Continuă apoi cu mai multe arii: Aria Semiramidei din „Semiramide”- Bel raggio lusinghier, a Clorindei din „La Cennerentola” – Cenușăreasa, „Sventurata mi credea” și Duetul Pisicilo; Aria Isabelei din „L’ italiana in Algeri” – „Cruda sorte” și Aria Angelinei din „La Cennerentola” – Cenușăreasa – „Nacqui all’affanno… Non piu mesta”. Apoi Aria lui Don Basil din „Bărbierul din Sevilla” – La Calunnia, Aria lui Mustafa din „L’ Italiana in Alger” – „Gia d’insolito ardore” și se încheie cu Duetul Isabella – Taddeo din l’Italiana in Algeri – „Ai Cappricci della sorte”.

„Creația lui Rossini pare umplută cu bucurii exuberante, un entuziasm debordant și o voioșie permanentă. Totuși, între toate acestea se ascunde mereu sâmburele de mister, de necunoscut, poate chiar un iz de teamă. Însă, desigur, muzica lui reprezintă una dintre cele mai strălucite creații de belcanto, de o vivacitate și agilitate rară, stârnind râsul prin comicul regăsit în subiectele operelor, în replicile personajelor și în mai toate elementele din care se compun lucrările sale scenice”, transmit organizatorii, adăugând că „Rossini înveselește în fiecare zi milioane de ascultători de pe întreg globul, eliberând prin muzica sa o energie fascinantă și o stare de bucurie și extaz de neegalat”.

Mezzosoprana Mihaela Ișpan a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a participat la mai multe cursuri de măiestrie, a câștigat premii și a cântat pe mai multe scene importante din țară și străinătate. Este solistă a Operei Naţionale Bucureşti, unde a debutat în rolul Rosina din „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini.

Aleksandr Utkin s-a născut în sudul Rusiei și a absolvit Conservatorul de Muzică din Sankt Petersburg, intrând apoi în programul pentru tineri artiști al Teatrului Bolshoi. În vara anului 2017 a debutat la Rossini Opera Festival în Pesaro cu rolul Antonio din „Il viaggio a Reims”. În toamna anului 2018 a făcut parte din studioul de operă din Tenerife, sub conducerea lui Giulio Zappa.

Aleksandra Szmyd a absolvit Academia de Muzică din Cracovia, urmând apoi cursurile masterale la Viena, a primit o serie de distincții la competiții internaționale. Repertoriul sopranei s-a îmbogățit recent cu roluri precum „Violetta” (La Traviata, G. Verdi), Musetta (La Boheme, G. Puccini), „Gilda” (Rigoletto, G. Verdi) și „Clorinda” (La Cenerentola, G. Rossini).

Biletele s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!