Mai multe monede, arme şi unelte din Evul Mediu au fost descoperite, duminică, 3 ianuarie, cu ajutorul unui detector de metale în pădurea localităţii Leş.

Descoperirea a fost făcută de Cosmin Pascu, un orădean care deţine în mod legal un detector de metale şi care, în vara anului trecut, a mai găsit la Săldăbagiu de Munte un mic tezaur format din monede de argint.

Duminică, orădeanul a dat peste mai multe obiecte care datează din Evul Mediu timpuriu şi din Evul Mediu, inclusiv 4 monede din argint.

"Au fost găsite arme precum cuţite, pumnale, vârfuri de săgeată, unelte cum ar fi seceri şi ciocane, inclusiv de prelucrare a calcarului, dar şi 3 catarame de bronz şi 6 monede, din care 4 de argint şi 2 de aramă", a precizat marţi pentru BIHOREANUL arheologul Marinel Roşu din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Două dintre monedele descoperite datează chiar din secolele XII-XIII.

Aşa cum prevede legea, orădeanul Cosmin Pascu a predat obiectele găsite Direcţiei de Cultură, care, la rândul ei, le-a dus spre analiză la Muzeul Ţării Crişurilor. "În acea zonă se vor face acum săpături arheologice, iar detectoriştii de metale nu vor mai avea voie să intre acolo", a mai precizat Marinel Roşu.

Descoperitorul obiectelor din pădurea Leş va primi, conform reglementărilor, 30% din valoarea acestora, stabilită cu ajutorul unor experţi.

Citiţi pe aceeaşi temă: Un orădean a descoperit un tezaur de monede din secolul XVI în pădurea de la Săldăbagiu (FOTO)