Cu muzică aleasă. Aşa le propune Filarmonica de Stat orădenilor să întâmpine primăvara şi îi îmbie cu suite, concerte şi simfonii scrise de compozitori ca Enescu, Mozart şi Dvořák.

Ediţia din acest an a Festivalului Primăverii cuprinde şase concerte şi recitaluri, printre oaspeţi numărându-se solişti şi dirijori de seamă din România şi, cum deja dictează tradiţia, din Japonia.  

Seri cu Vivaldi şi Mozart 

"Vă invităm cu drag la ediţia a 13-a a Festivalului Primăverii din Filarmonica orădeană! Festivalul Primăverii revine ca un eveniment muzical ce aduce în prim-plan o varietate impresionantă de capodopere interpretate de solişti de excepţie, precum Bogdan Zvorişteanu la vioară, Răzvan Suma la violoncel, Ako Tanaka - soprană, Masato Ohashi la pian, binecunoscutul dirijor Tiberiu Soare şi mulţi alţii", le transmite managerul Carmen Rus melomanilor şi curioşilor. 

Festivalul se va desfăşura în perioada 19-28 martie şi cuprinde un program cu lucrări ale unor compozitori precum Vivaldi, Mozart, Schubert, Puccini şi Gounod.

Arii şi simfonii 

Concertul de deschidere, din seara de 19 martie, va aduce un răsfăţ muzical, sub bagheta lui Tiberiu Soare, dirijor distins cu "Ordinul Coroana României" în Grad de Ofiţer. Pe scenă vor mai urca soprana Ako Tanaka şi pianista Momoko Ando, amândouă sosite din Japonia. Călătoria muzicală va începe cu "Preludiu la unison" din Suita nr. 1 în Do major scrisă de George Enescu şi va continua cu Concertul pentru pian nr. 3 în Do major de S. Prokofiev şi cu arii ca "O mio bambino caro", "Quando me’n vo" şi "Je veux vivre". 

Urmează, pe 20 martie, un recital al Cvartetului Ad Libitum (Remus Azoiţei - vioară, Şerban Mereuţă - vioară, Bogdan Bişoc - violă, Filip Papa - violoncel, alături de Ionuţ Ştefănescu la flaut), în program fiind incluse lucrări de Haydn, Mozart şi Dvořák.

"Primăvara armonică" este intitulat cel de-al treilea concert din festival. În seara de 21 martie, la pupitru se întoarce Tiberiu Soare, iar solişti vor fi violonistul Bogdan Zvorişteanu şi violoncelistul Răzvan Suma (foto), amândoi apreciaţi şi cu cariere bogate. Publicul va putea audia "Fantezia scoţiană" de Max Bruch, Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră de Antonio Vivaldi şi Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

Răzvan Suma

Marea... pe note

Festivalul Primăverii va continua, pe 26 martie, cu o seară dedicată invitaţilor japonezi, căci dirijor va fi Jin Wang, iar solistă Wakana Sogo (vioară). Melomanii se vor bucura de Simfonia "Il giorno onomastico" de A. Salieri, Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră scris de C. Saint-Saens şi de Concertul nr. 1 pentru flaut şi orchestră de Mozart. 

Soprana Ako Tanaka va fi în prim-planul unui recital din 27 martie, acompaniată, la pian, de Masato Ohashi, cu cântece şi arii din creaţiile lui Puccini sau Gounod şi ale mai multor compozitori japonezi. 

Festivalul va fi închis, pe 28 martie, cu un concert dirijat de Jin Wang, iar solistă va fi Yukako Tamura, la pian. Seara va începe cu "Dansuri simfonice", o lucrare în primă audiţie în România, scrisă chiar de dirijorul japonez invitat la Oradea, va continua cu Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 al lui S. Prokofiev şi se va încheia cu o lucrare celebră: "La mer", semnată de francezul Claude Debussy, care s-a simţit inspirat de valurile mării. Biletele se pot cumpăra de pe acum, inclusiv online (de pe platforma bilete.ro), preţurile pornind de la 15 lei. 

Competiţia baghetelor

Filarmonica Oradea se pregăteşte şi de un alt eveniment muzical important. În perioada 22 aprilie - 2 mai, va găzdui, în premieră, "Orchestra’s Conductor Competition", un concurs internaţional de dirijat, cu numeroşi participanţi din Europa (ţări ca Germania, Italia, Franţa), precum şi de pe alte continente ca America de Nord, America de Sud şi Asia. 

Concursul a ajuns la ediţia a 3-a, primele două fiind găzduite de filarmonicile din Braşov şi Ploieşti. "Este un concept diferit faţă de restul competiţiilor de dirijat de pe mapamond. Nu există un juriu extern, căci juriul este reprezentat de muzicienii din orchestra gazdă", spune dirijorul Cristian Oroşanu, iniţiatorul proiectului. În finală vor ajunge trei dirijori, care vor apărea pe scena Teatrului Regina Maria, într-un concert deschis publicului, ce va cuprinde lucrări de Mozart, Bruch sau Weber. 

În Oradea, iată, primăvara se instalează în armonie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!