Concertul „Armonii mistice” îl aduce din nou, joi, de la ora 19, pe scena Filarmonicii Oradea pe renumitul violoncelist Răzvan Suma (foto mare) și pe dirijorul Cristian Oroșanu.

În program se regăsesc lucrări de O. Respighi: Dansuri si arii antice: suita nr. 3, P 172, G. Cassadó: Sonata în caracter popular spaniol pentru violoncel şi orchestră de coarde, arr. Myroslav Kryl, Requiebros, arr. Myroslav Kryl și M. Ravel - Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin).

„Armoniile în muzică pot fi îmbrăcate în multiple forme, în funcție de caracterul pe care îl dă muzica. Armonia poate fi considerată, în termeni simpli, o îmbogățire a melodiei, care pornește de la firul simplu al muzicii și îl brodează în așa fel, încât să creeze o întreagă țesătură. Prin urmare, „Armonii mistice” se întâlnesc atunci când muzica este una misterioasă, putând să aibă zeci de fațete, să fie interpretată în zeci de moduri sau să inspire o multitudine de stări. Muzica mai este misterioasă și atunci când este necunoscută, așa cum este cazul lui Ottorino Respighi și al lui Gaspar Cassadó. Despre Ravel nu se poate spune că se regăsește în misticism, dar sentimentul morții este asociat frecvent cu misticul”, prefațează organizatorii concertul de joi.

Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov. Oroșanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt.

În 2022 a creat Orchestra’s Conductor Competition, un proiect original în care câștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern. Acest concurs se va desfășura și la Oradea, în perioada 26 aprilie-2 mai, în ultima zi având loc finala la care poate participa publicul larg, bilete aici.

Răzvan Suma s-a născut la Cluj-Napoca în anul 1977 și a urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduță”. În anul 2000 a absolvit Academia de Muzică din București, din 2002 a început să se perfecționeze la Cambridge. Violoncelistul a câștigat premii importante la concursuri de renume internațional și a organizat turnee naționale prin proiectele: „Vă place Bach?” , „Vă place Brahms?”, „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU...?”, „Vă place Beethoven?” sau „Vă plaCello?”, la care se adaugă turneele cu specific de tango.

Bilete pentru concertul de joi se pot cumpăra online și la sediul instituției.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!