De Sfântul Nicolae, orădenii sunt invitați la o expoziție aparte. Studenții care învață la specializarea Arte Plastice - Pictură a Universității din Oradea vor expune icoanele pe care le-au realizat, vernisajul fiind programat pe 6 decembrie, de la ora 16, la Muzeul Țării Crișurilor, Cetatea Oradea.

Coordonați de lectorul universitar Titiana Alina Marcu, studenții vor prezenta „o suită de lucrări care amintesc de frumusețea artei creștine a picturii icoanelor pe lemn”, după cum informează un comunicat de presă al Universității. „Individualitatea fiecărui student se remarcă prin cercetarea iconografică asimilată cu tehnicile și instrumentele picturii vechi medievale”, se mai arată în comunicat.

Interpretată ca reprezentare a transcendentului, icoana pictată se înscrie în tradiția școlii bizantine și descoperă învățătura dogmatică, morală și liturgică a bisericii. „Icoana este înțeleasă de studenți cu atitudinea de apropiere față de lucrarea sacră în limbajul complex, ca imagine și cuvânt care se revelează. Etapele realizării icoanei corespund parcurgerii unei arhitecturi scalare, ca trepte ale luminii necreate și momente revelatorii, teofanice. Fiecare etapă tehnică redă creșterea progresivă a luminii, de la întunericul necunoaşterii, reprezentat de stratul suport al lemnului și grundului, spre dezvăluirea treptată a luminii cunoaşterii transfigurată în chip”, a transmis Universitatea.

În deschiderea vernisajului, grupul vocal „Crisia” al Departamentului Muzică, coordonat de lectorul universitar Florin Mariș Hinsu, va susține un concert de colinde.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!