„Armonii și dramatism de la Wagner la Shostakovich” este noul concert al Filarmonicii Oradea, la care sunt invitați iubitorii de muzică cultă joi, de la ora 19.

Dirijorul Vlad Vizireanu va conduce Orchestra orădeană, iar solist va fi flautistul Cătălin Oprițoiu.

Programul serii cuprinde lucrări de Richard Wagner - uvertura „Maeștrii cântăreți din Nürnberg”, Johann Sebastian Bach - Suita în Si minor, François Borne - Fantezia „Carmen” pentru flaut și orchestră și Dmitri Shostakovich - Simfonia a 10-a.

„Armonia reprezintă un element primordial în muzică, iar rolul ei este unul esențial în orice tip de lucrare, pe lângă tehnica componistică și cea de interpretare, căci aceasta creează emoții și impresionează cel mai profund. În general, emoția dramatică este cea care rămâne întipărită în suflet. Cele patru lucrări care alcătuiesc programul se întrec în armonii strălucitoare și în niveluri de dramatism dintre cele mai înalte”, a transmis Sergiu Suci, comunicatorul Filarmonicii Oradea.

Dirijorul Vlad Vizireanu a condus mai multe orchestre simfonice din întreaga lume, cum ar fi London Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Daneză, Orchestra di Milano La Verdi, Orchestra della Magna Grecia, Opera de Stat din Varna, Orchestra Simfonică Budapesta și Filarmonica Brașov.

De asemenea, a mai fost dirijor asistent al orchestrelor simfonice din Los Angeles, San Diego, Napoli și Sarasota. Colaborările sale continuă și cu orchestrele din Lille, Iași, Sibiu, Ploiești și Târgu-Mureș.

Cătălin Oprițoiu și-a început educația muzicală și lecțiile de flaut la vârsta de șase ani, a fost elev al Liceului de Muzică Dinu Lipatti, a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București. În calitate de solist a concertat pe parcursul carierei sale în Elveția, Spania, Germania, Franța, Italia sau Austria. Cătălin Opriţoiu este conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică şi fondator și solist al Orchestrei Simfonice București.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea, la prețuri între 15 și 50 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!