La primăvară, fumătorii vor putea să-şi satisfacă viciul doar în frig, pe stradă şi în propriile locuinţe. 

Legea antifumat a fost promulgată săptămâna trecută, urmând să intre în vigoare la jumătatea lunii martie. Fumatul va fi interzis în cluburi, cafenele, restaurante, de fapt în orice spaţiu public închis. Între timp, patronii localurilor din Oradea caută soluţii să-şi păstreze clientela dependentă de nicotină...

No smoking!

Interzicerea fumatului în spaţiile publice e o idee veche, dar legile de până acum n-au schimbat radical năravurile românilor. În unele localuri, nefumătorii s-au trezit în coşmelii improvizate iniţial pentru fumători, în timp ce în altele proprietarii au preferat să anunţe că "în acest local se fumează".

De la jumătatea lunii martie, noua lege îi va scoate însă în stradă pe fumători. Actul normativ interzice fumatul în "toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii", indiferent dacă acestea din urmă sunt sau nu în aer liber. De asemenea, fumatul va rămâne interzis în spitale, şcoli şi instituţiile de protecţie a copilului.

"Eu cred că este un câştig pentru toată lumea. Vor fi mulţi care vor avea un motiv în plus să se lase de fumat", zice senatorul PSD Florian Bodog, unul din susţinătorii legii. Amenzile pentru contravenienţi sunt drastice: între 100 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv 5.000 lei pentru persoanele juridice, la prima abatere. La a doua, amenda creşte la 10.000 lei şi poate fi însoţită de suspendarea temporară a activităţii. La a treia abatere, localurile pot fi închise de tot şi obligate, în plus, să achite o amendă de 15.000 lei.

Obligaţi la plimbări

Cum era de aşteptat, fumătorii nu sunt deloc fericiţi, mai ales că spaţiul public închis are o definiţie mult prea constrângătoare: "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Aşadar, legea vizează cluburi, baruri, puburi, cafenele, discoteci, săli de nunţi, centre comerciale şi chiar terase amenajate în curţi şi acoperite, cum este cazul celei a restaurantului Rosecas din strada Traian Moşoiu. Un caz particular e cel al Pasajului Vulturul Negru, care după noua lege e tot spaţiu public închis, aşa că muşteriii pub-urilor din zonă vor fi nevoiţi să iasă în stradă pentru a aprinde o ţigară pe străzile Alecsandri, Independenţei, în Piaţa Unirii sau Parcul 1 Decembrie.

"E clar că ţigara e cel mai bun prieten al alcoolului şi cafelei, dar nu ştiu acum cât de mult ne va afecta legea. Mă tem că nu se va fuma nici pe terasele din interiorul pasajului", spune Bogdan Hodişan, administratorul Black Eagle, care deocamdată n-a găsit o soluţie pentru fumători. Speră, însă, că măcar restul clienţilor vor fi mulţumiţi. "Mulţi clienţi ni s-au plâns de fum. Şi într-un pub, oricâte sisteme de ventilaţie ai pune, nu reuşesc să facă faţă".

Fără soluţii

Ceva mai vehement e Felix Buzgău, proprietarul The Pipe din strada Alecsandri. "80% din clienţii unui bar  fumează. Cred că ar fi trebuit să existe şi localuri în care să se poată fuma, iar clienţii să aleagă unde să meargă. Aşa, îi scoţi pur şi simplu afară", spune bărbatul, precizând că nu are altceva de făcut decât să pună scrumiere în faţa localului.

România e a 18-a ţară din Uniunea Europeană care interzice fumatul în spaţiile publice închise. "Lucram în Italia când s-a introdus la ei legea. La început s-a cam impacientat lumea, dar apoi s-au obişnuit să fumeze lângă restaurant", spune Buzgău.

Nici proprietarul de la Crinul Alb, Şerban Sere, nu vede altă soluţie decât amenajarea unor spaţii de fumat dotate cu scrumiere, iar iarna şi cu încălzitoare, în faţa localului. "Era bine dacă legea permitea amenajarea unor spaţii pentru fumători, separate total de celelalte", zice Sere. Prea târziu: singurele excepţii prevăzute de lege sunt anumite zone din aeroporturi şi celulele din închisori. Bineînţeles, românii sunt totuşi liberi să fumeze în propriile locuinţe. Şi, de ce nu, să-şi cheme prietenii care au acelaşi viciu să se "drogheze" împreună...