Asociaţia Euro Foto Art i-a premiat, sâmbătă, pe fotoreporterii care şi-au înscris imaginile la Concursul internațional al Fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar.

Este vorba despre un concurs pornit la iniţiativa artistului fotograf Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art din Oradea, la care fotoreporterii redacţiilor bihorene şi din judeţul vecin de peste graniță au fost invitaţi să trimită câte 10 imagini realizate pe parcursul anului 2022.

Anul acesta, în concurs s-au înscris 11 reprezentanți, ai publicaţiilor BIHOREANUL, Jurnal Bihorean, Crişana, Bihari Napló, Várad, denagy.hu, dehir.hu, Hajdú-Bihari Napló (ultimele trei din Ungaria), dar şi ai Asociaţiei Euro Foto Art şi editurii Duran’s.

Juriul, format din criticul de artă Ramona Novicov, Stanik István (expert media din Debreţin) şi Ştefan Tóth, a ales, în final, 72 de fotografii care au fost expuse în Galeria "Euro Foto Art", Centru Expoziţional FIAP Oradea – România, din corpul B al Cetății Oradea.

Expoziţia a fost vernisată sâmbătă, în prezenţa viceprimarului Antonia Monica Nica, a unor artişti locali şi pasionaţi ai fotografiei.

„Arta de a fura timpului o clipă”

Antonia Nica (foto jos) a vorbit despre imaginile expuse şi despre importanţa fotografiei.

"Privindu-le, am văzut de toate: oameni şi tradiţii, ritualuri şi ceremonii, politicieni şi oameni de rând, maghiari, evrei şi români, oameni în extaz, dar şi în lacrimi, clădiri în flăcări şi altele pe cale de a fi demolate, militari şi sportivi, bărbaţi, copii, femei, bătrâni, durere şi speranţă... Mi-am adus aminte de vorbele Andreei Trifu, la rândul ei poetă şi fotograf, care acum ceva vreme spunea că «fotografia este arta de a fura timpului o firmitură de clipă». Îmi amintesc şi de spusele unui anonim, că «nu fotografiezi o imagine, ci doar ceri, în tăcere, să o împrumuţi»", a spus ea.

Antonia Monica Nica, viceprimar Oradea

Aceasta a apreciat că fotoreporterii au reuşit nu doar să "fure un strop de clipă", ci şi să împrumute vieţii imagini cu un profund mesaj, ilustrând "umanitatea momentului".

Între altele, Stanik István a transmis mesajul viceprimarului din Debreţin şi a caracterizat, doar în limba maghiară, imaginile transmise de fiecare fotoreporter în parte.

În final, organizatorii au premiat câştigătorii concursului, între care s-au numărat şi doi dintre jurnaliştii de la BIHOREANUL: fotoreporterul Szilágyi Loránd, care a primit Cupa "Summi Agro" România, şi reporterul Paul Lelea - Cupa "Partium" Debreţin.

Lista câştigătorilor:

Plachetele "Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly" au fost acordate fotoreporterilor: Kocsis Csaba, din Berettyóújfalu (Várad), Csíki János din Paleu (Euro Foto Art), Farkas László din Oradea (denagy.hu) şi Ciucur- Losonczi Antonius, din Oradea  (Bihari Napló).

Medalia de bronz "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly" a fost acordată fotoreporterului Gurbán György, din Debreţin (dehir.hu), medalia de argint a revenit Cameliei Buşu din Oradea (Jurnal Bihorean), iar medalia de aur -  fotoreporterului Mikula Szilvia din Debreţin (dehir.hu).

Cupa "Summi Agro" România a fost acordată fotoreporterului Szilágyi Loránd (BIHOREANUL), iar Cupa "Partium" Debreţin i-a revenit lui Paul Lelea (BIHOREANUL).

Cupa "Euro Foto Art" a fost acordată fotoreporterului Kiss Annamarie din  Debreţin (Hajdú Bihari Napló).

Marele premiu, Cupa Fotoreporterilor Bihoreni 2023, i-a revenit artistului fotograf Ovi D. Pop (durans.ro).

Discursurile de la vernisaj au fost presărate cu momente artistice susținute de eleve ale Liceului de Artă din Oradea.

Toate imaginile pot fi urmărite şi pe site-ul Euro Foto Art.

Expoziţia va putea fi văzută până pe 15 martie, la sediul Asociaţiei Euro Foto Art din Cetate, de marţi până duminică, între orele 9 și 17, dar şi în mijloacele moderne de transport în comun ale OTL. 

În 15 martie, expoziţia va fi vernisată şi în Debreţin. 

Vernisajul a fost transmis și pe pagina de Facebook Euro Foto Art.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!