În lumea internetului, tinerii par să-şi fi atrofiat imaginaţia direct proporţional cu viteza informaţiei, aşa că membrii Asociaţiei Metrion din Oradea au hotărât să-i stârnească.

E nevoie doar de creativitate, de un creion şi de un post-it, adică banalul bileţel de hârtie cu lipici pe care oamenii îl folosesc ca să-şi scrie mesaje de aducere aminte.

Orădenii au şansa să devină regizori făcând desene animate pe post-it-uri. Înscrierile în concurs se fac până joi, 22 octombrie, iar filmuleţele vor fi prezentate în cadrul Festivalului de Filme de Animaţie Metrion, între 28 şi 30 octombrie.

Ceva altfel...

13 Balazs.jpgAsociaţia Metrion s-a născut din dorinţa de a schimba atmosfera în oraşul de pe Criş, la iniţiativa unor cadre didactice şi studenţi de la Universitatea Creştină Partium. "E nevoie de mai multă diversitate şi dinamism. Metrion e un cuvânt în limba greacă şi înseamnă măsură", povesteşte Balazs Zoltan (foto), asistent universitar la catedra de Arte Plastice a Universităţii Partium şi vicepreşedintele asociaţiei care organizează Festivalul de Filme de Animaţie (MAFF). Metrion, zice el, e un atelier care "măsoară" arta, şi de aceea lansează în fiecare an noi provocări.

În 2009, participanţii la MAFF trebuie să facă desene animate de scurt metraj pe post-it-uri. "Oricine îşi poate cumpăra post-it-uri şi un creion grafic, deci concursul e accesibil pentru oricine", explică Zoltan.

Liber la fantezie

Candidaţii trebuie să deseneze pe tema impusă - "Răpirea Europei" - după ce scriu o naraţiune care să inspire fotogramele.

13 taur.jpg"Concursul se adresează în special studenţilor şi tinerilor artişti, de orice etnie. Participanţii trebuie să înceapă de la motivul grecesc al "meandrului", adică un taur roşu (foto) desenat pe hârtie, care e mascota ediţiei de anul acesta a Festivalului", explică Zoltan.

Potrivit scenariului "de bază", sătul de singurătate, animalul a coborât din tabloul ce îl ţinea captiv şi a "furat"-o pe Miss Europa, dintr-un afiş. "Motivul poate fi plasat oriunde şi oricum pe suprafaţa dată, iar după desenare se poate transforma în orice. Am dat doar nişte repere, pentru că e foarte importantă creativitatea", adaugă el.
Cei care vor să participe la concurs trebuie să-şi trimită lucrările la Metrion până pe 22 octombrie, ele urmând să fie prezentate în cadrul MAFF şi analizate de un juriu format din regizori consacraţi. Cele mai bune vor fi premiate.

Nume de nume

MAFF se va desfăşura din 28 octombrie, când e şi Ziua Internaţională a Animaţiei, până în 30 octombrie, când cinematograful Libertatea va găzdui "statul-major" al desenelor animate. Invitatul de onoare va fi regizorul Victor Antonescu, autorul primului lung-metraj animat din România - "Robinson Crusoe".

Pe 29 şi 30 octombrie, de la orele 10, acesta va vorbi despre filmele sale şi despre tehnicile de realizare a scurt-metrajelor. Francezul Jimmy Kosolosky va vorbi despre şcoala de animaţie La Poudriere, una dintre cele mai bune din lume, care vrea să recruteze studenţi din România, iar Geza M. Toth, regizor maghiar nominalizat la Oscar, va împărtăşi experienţa sa în ultima zi a festivalului.

Animaţii orădene

Zoltan spune că orădenii vor putea vedea la MAFF şi lucrări ale animatorului orădean Zenobiu Domide, autorul primului studio de Micro Animaţie din România, care în 1950 a făcut pe o rolă de hârtie primul său desen animat şi a construit primul aparat de proiecţie, acţionat manual, dintr-o cutie de carton şi o lentilă de binoclu.

"La unele evenimente din Festival intrarea va fi liberă, la altele vom percepe o taxă de intrare modică", spune orădeanul. El promite, însă, că pe aceia care vor avea curiozitatea să vadă despre ce este vorba îi aşteaptă o experienţă unică, care le va anima spiritele cu siguranţă.


REGULI DE PARTICIPARE
Prin poştă ori pe net

Creaţiile pentru concurs pot fi individuale şi de grup, durata maximă a acestora trebuie să fie de 3 minute şi trebuie expediate organizatorilor în formate AVI, MPEG 2, DVD-PAL 720X576.

Lucrările vor fi însoţite de fişa de înscriere şi pot fi predate personal ori expediate prin poştă (pe DVD), la Universitatea Creştină Partium, catedra Arte Plastice, strada Primăriei nr. 27, 410209 Oradea, sau pe e-mail (format ZIP) la asociatia.metrion@gmail.com. Regulamentul concursului şi fişa de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul www.metriongroup.ro.