În mâinile Monicăi, un borcan prăfuit din cămară devine rapid o vază veselă, iar o cutie de carton scapă de drumul gunoaielor transformându-se într-un suport pentru te miri ce, perfect de pus pe un birou.

Orădeanca Monica Mureşan demonstrează că orice obiect vechi, deşi pare nefolositor, poate fi "înviat" cu puţină răbdare şi creativitate. Aşa că pictează, modelează, coase ori lipeşte cu şerveţele cam tot ce prinde în mâini, fiind gata să-i înveţe şi pe alţii dibăcia reciclării de acasă.

De la plictiseală la artă

Deşi de mică era pasionată de arta plastică, îndeosebi de pictură, Monica a ales în viaţă un drum sigur. "Toată lumea ştie că din artă nu prea poţi trăi", explică tânăra, acum în vârstă de 26 de ani. Lucrează ca economist la o firmă din oraş, dar în urmă cu un an un accident a făcut-o să-şi amintească adevărata pasiune. "După o fractură la picior am stat în casă multe luni şi mă săturasem de orice carte sau film", povesteşte ea. Atunci s-a gândit să-şi folosească îndemânarea deprinsă din copilărie, începând să-şi facă genţi din haine pe care nu le mai purta ori pictând mobila din casă. În scurt timp, căminul parcă prindea culoare...

Vrând să facă ceva mai deosebit, Monica a trecut de la pictură la aşa-numita tehnică a şerveţelului. Folosind o vopsea acrilică albă şi un adeziv special, lipeşte pe orice obiect din lemn, sticlă sau chiar plastic un şerveţel, apoi îl lasă la uscat, aşa că modelul colorat al şerveţelului se imprimă pe obiect. În final, dacă simte că "se cere", Monica adaugă şi culoare, cu pensula. A învăţat tehnica de una singură şi i-a plăcut atât de mult încât şi-a decorat mai toate obiectele din casă cu şerveţele. "În felul acesta poate fi înnoit orice obiect", spune tânăra.

Lecţia de reciclare

Pasul următor a fost să transforme în noi obiecte şi pe cele care altfel ar ajunge în tomberoanele de gunoi, începând să facă decoraţiuni din PET-uri, sticle şi cartoane, pictându-le sau lipindu-le cu şerveţele. "PET-urile le-am transformat într-un fel de globuri, bune pentru bradul de Crăciun sau chiar ca obiecte decorative în casă. Cutiile de carton le-am făcut felicitări sau suporturi pentru birou, iar din sticle am făcut vaze pictate", spune tânăra. N-a uitat nici banalele cutii de plastic de unică folosinţă, din care a făcut bomboniere numai bune de pus pe mobilă, pentru mărunţişuri.

Prietenii care i-au văzut lucrările au rămas impresionaţi, iar fata s-a trezit cu comenzi pentru tot soiul de obiecte unicat. Şi-a dat seama, însă, că această formă de artă este accesibilă, aşa că a început să-i înveţe şi pe alţii să-şi folosească creativitatea în reciclare. Periodic, ţine gratuit ateliere de creaţie la Incubator 107, un proiect al asociaţiei culturale Macaz descris drept "locul în care oricine învaţă pe oricine orice". "Am destul de mulţi cursanţi, oamenii sunt foarte interesaţi de tehnica şerveţelului, dar nu numai", zice tânăra.

Cu gândul la ceilalţi

La finele anului trecut, Monica a decis să ţină ateliere similare şi pentru persoane defavorizate. "Nu poţi aduna o avere din vânzarea acestor obiecte, dar tot poţi face nişte bani, fără un efort uriaş. În plus, faci un bine mediului înconjurător", explică ea. Şi-a propus ca vreme de 6 luni să ţină ateliere pentru şomerii din Bihor, dar şi pentru angajaţi din ONG-uri, astfel încât în final tehnicile de reciclare artistică să fie cunoscute de cât mai mulţi oameni. "Reprezentanţii organizaţiilor vor putea să ţină şi ei cursuri, la rândul lor", spune tânăra.

Cu ajutorul Fundaţiei Comunitare Oradea, Monica a adunat peste 1.000 de euro de la mai multe companii dornice să-i sprijine iniţiativa, iar în curând va selecta şomerii participanţi la cursuri şi va începe munca efectivă. "Vom face felicitări, mărţişoare, tot felul de lucruri care îi vor putea ajuta să se întreţină, cât de cât, până îşi găsesc un loc de muncă", spune fata.

Bineînţeles, cursurile vor fi gratuite, Monica urmând să folosească banii din sponsorizări pentru a asigura cursanţilor toate materialele necesare. Speră că lecţiile ei le vor prinde bine bihorenilor şi că tot mai mulţi vor ajunge să se gândească de două ori înainte de a arunca un obiect la gunoi. Întrucât, cu puţină răbdare şi creativitate, aproape orice poate redeveni ceva folositor...