De-a lungul lunii noiembrie, orădenii sunt invitați să vadă mai mulți artiști stradali la muncă. Cu finanțare din programul de bugetare participativă, ei vor pune culoare pe peretele parcării de lângă parcul I. C. Brătianu, pe care îl vor umple cu desene inedite.

Intitulat „Dream Big” (Îndrăznește să visezi), proiectul de artă stradală a început pe 1 noiembrie și îi are ca protagoniști pe artiștii orădeni Roxie Netea (alias Rox Your Senses), Cristian Sabău, George Hociung (alias G.H. Arts) și Ervin Racz. Ajutați de voluntari, cei patru vor colora muralul de 660 metri pătrați din parcarea inaugurată în vară de Primăria Oradea.

Coordonatoarea este Roxana Netea (foto), o artistă locală care are la activ mai multe proiecte murale și care a umplut de culoare și o alee a parcului Libertății.

Roxana Netea

„Amprenta vizuală pe care artiștii doresc să o aplice asupra acestei zone gri și anoste stă la baza existenței acestei grupări. Ei reprezentă o mână de oameni creativi cu integritate artistică și o mare pasiune pentru frumos, motiv pentru care s-au închegat în această formulă ca promotori ai unei manifestații culturale de amploare”, se arată într-un comunicat al inițiatorilor, transmis vineri.

Tema propusă se adresează atât tinerilor, cât și adulților. La finalul proiectului, pe perete se vor remarca trei copii care suflă baloane de săpun pe toată suprafața lui, bule văzute în plan metaforic ca o punte în spațiu și timp și un mijloc de teleportare a simțurilor spre lumile interioare pline de imaginație ale acestor copii.


Artiștii au prezentat și o simulare a proiectului lor

„Acest proiect are o profundă rădăcină în amintirile fericite ale copilăriei, vizând să trezească în privitori recunoașterea și identificarea cu aceste sentimente ludice. Abordarea artistică se apleacă spre redescoperirea copilului interior, încurajând privitorii să facă legătura cu propriile lor amintiri și vise”, au mai transmis artiștii.

Proiectul a fost inițiat de Asociația D’Art și are girul Primăriei Oradea, ba chiar și finanțarea asigurată de municipalitate, prin programul de bugetare participativă unde, în ediția din 2022, a fost aprobată o propunere de pictură murală.

Folosind schele de 4 metri înălțime, artiștii s-au pus deja la treabă, iar primii care i-au urmărit curioși au fost orădenii care obișnuiesc să alerge în parcul Brătianu.

La sfârșitul lunii, după ce peretele va fi pictat, lucrarea va fi inaugurată. Evenimentul va cuprinde și ateliere de inițiere în arta stradală, conversații cu artiștii și o mini-petrecere în aer liber, cu muzică asigurată de un DJ local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!