Expoziția „Biserica în zeghe” a artistei plastice Alexandra Belciug a fost vernisată luni, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, în prezența Preasfințitului Virgil Bercea.

Aceasta marchează 75 de ani de la desființarea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolice, printr-un act săvârșit la 1 decembrie 1948, prin Decretul 358, care a stabilit încetarea cultului greco-catolic și exproprierea tuturor bunurilor acestuia.

„Este primul dintr-o serie de evenimente pe care Episcopia de Oradea le va organiza în anul 2023 dedicate acelor ani de durere, sacrificiu, prigoană, rezistență, dar și de speranță că într-o zi, Biserica Unită va renaște”, au trasnis organizatorii, din partea episcopiei.

Prezentarea expoziției a fost făcută de părintele dr. Alexandru Buzalic, iar Corul Seminarului Teologic a susținut un recital, sub coordonarea dirijorului Radu Mureșan.

Picturile artistei Alexandra Belciug sunt o ilustrare a credinței, a suferinței, dar și a istoriei.

„Autoarea ne oferă compoziții echilibrate, încărcate de spiritualitate, sens în care apelează frecvent la simbol. Ea nu povestește, ci evocă. Ca atare, ideile sale sunt concentrate și în același timp sugestive. Cu alte cuvinte, prin folosirea mijloacelor simple de exprimare ne sunt relevate aspecte de însemnătate crucială. Paleta cromatică sobră și restrânsă se află în plină concordanță cu subiectul ales. Albul, ce semnifică Divinitatea, este predominant. Alteori se recurge la roșu, care simbolizează sângele vărsat de Isus Hristos pentru iertarea păcatelor omenirii”, evidențiază istoricul și criticul de artă Cornel Tatai-Baltă.

Alexandra Belciug este lector universitar, doctor în ştiinţele educaţiei și membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş.

Expoziția „Biserica în zeghe” poate fi vizitată de orice curios și rămâne pe simeze la Seminarul Greco-catolic Oradea, de pe strada General Gheorghe Magheru nr. 25.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!