De mai bine de un an, printre zecile de birouri sobre de avocaţi din Baroul Bihor se remarcă şi cel al unei artiste.

După ce urcă scările până la etajul II şi trec de o uşă albă, simplă, clienţii Dianei David se trezesc într-o încăpere cochetă, decorată cu picturi pline de culoare, ce le fură privirile. Lucrările au fost realizate chiar de avocată, care, când nu este în robă în instanţă sau la laptop în cabinet, preferă să picteze retrasă într-un colţ al casei.

Diana se consideră începătoare, deşi unele dintre creaţiile sale au fost deja incluse în galerii de artă din Cluj, Bucureşti, Madrid şi Veneţia. Şi poate fi doar începutul...

Copilărie cu albume de artă

Născută în Aleşd cu patru decenii în urmă, Diana avea în copilărie preocupări diferite de cele ale colegilor de aceeaşi vârstă. "Mă fascinau picturile din albumele de artă ale părinţilor, pe care le admiram ore în şir, iar mai târziu biografiile pictorilor zbuciumaţi. Înainte de adolescenţă citisem şi recitisem biografia lui Michelangelo Buonarroti, redată în cartea «Agonie şi Extaz», şi pe cea a lui Vincent van Gogh, din «Bucuria vieţii»", îşi aminteşte ea.

Pasiunea picturii a fost depăşită, însă, de o alta. În clasa a VIII-a şi-a anunţat familia că vrea să fie avocat, iar la absolvirea liceului a fost admisă, cu 9.70, la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. După încheierea studiilor, tânăra şi-a început cariera ca jurist în Oradea, iar după alţi cinci ani a intrat în Baroul Bihor.

Impulsul actriţei

Dedicată profesiei, Diana s-a remarcat în breaslă ca specialistă în drept comercial şi contencios fiscal, fapt ce i-a adus o listă impresionantă de clienţi. A ajuns, astfel, să-şi împartă tot timpul între birou, sălile de judecată şi creşterea băieţilor, de 12 şi 16 ani. Deşi se putea considera împlinită, Diana îşi dorea totuşi o schimbare. "Căutam de mulţi ani să echilibrez duritatea profesiei de avocat cu o altă activitate", zice ea.

În toamna lui 2019 a participat la o "SerArtă" (foto), eveniment organizat de actriţa Adela Lazăr în cafeneaua Columbus din Pasajul Vulturul Negru, unde orădenii erau invitaţi să picteze alături de artista Teatrului Regina Maria. "În prima seară am primit tema «Fericirea». Mi-am lăsat gândurile să zboare, am lăsat culorile să se joace pe pânză, iar la final am fost încurajată de Adela. Aşa că am mai fost de câteva ori acolo", îşi aminteşte Diana.

Pandemie cu noroc

Dorind să lucreze şi acasă, la începutul anului trecut şi-a cumpărat vopsele, pânze, pensule şi cuţite de pictură şi şi-a amenajat un mic atelier unde pictează în special seara, alături de fiul cel mic. "Mânuisem atâţia ani doar cuvintele, îmi «digitalizasem» sufletul, iar acum simţeam pur şi simplu că evadez. Pentru că instanţele erau închise din cauza pandemiei, au fost zile în care nu am mers la birou, timp în care m-am dedicat mult picturii". Iar aprecierile n-au întârziat să apară...

Ce o inspiră? Lucrările pictorilor veneraţi în copilărie şi ale impresioniştilor, concentraţi pe reprezentarea luminii naturale. Diana lucrează în ulei şi acril, un tablou fiind gata în câteva ore, zile sau săptămâni, în funcţie de starea de spirit şi de timpul avut are la dispoziţie.

Majoritatea creaţiilor sunt peisaje din natură, dar a pictat şi portrete, natură moartă şi peisaje citadine, între cele mai recente numărându-se şi un tablou cu Corso-ul orădean seara. Preferata sa este "Refugiu" (foto), simbolizând izolarea în casă printr-o carte şi o vază cu flori aşezate în faţa unei ferestre cu vedere afară.

Lăudată de profesionişti

Avocata nu a urmat cursuri în domeniu, dar de câteva luni frecventează atelierul pictorului orădean Alex Herdelău, care îi dă sfaturi. Talentul său a fost remarcat şi de artişti din Cluj, care au inclus "Refugiul" la Salonul Cluj Art Evolution, dar şi de cei din Capitală, care au selectat "La marginea pădurii" şi "Surâsul primăverii" pentru Salonul Primăverii.

Alte patru lucrări, între care şi portretul "Timpul" (foto), au fost expuse în galeria de artă Eka & Moor din Madrid şi în D'E.M din Veneţia.

Echilibru şi graţie

La un an şi jumătate de când pictează, pe 1 iunie, Diana David şi Alex Herdelău au vernisat expoziţia "Equilibrium and Grace" în incinta galeriei Cluj Art, unde au fost expuse, până pe 18 iunie, 20 de lucrări, cele mai multe inspirate din natură.

Diana nu s-a gândit încă la o expoziţie şi în Oradea. "Nu a venit momentul", spune ea cu modestie. Mulţi i-au sugerat să şi vândă lucrări, lucru la care recunoaşte că se gândeşte. "Eu tot ce fac este din pasiune, dar nu se ştie niciodată ce-ţi aduce viitorul. Nu voi spune nu oportunităţilor", zice ea, mândră că pasiunea sa a devenit, într-un timp atât de scurt, apreciată...