La fel ca muza ei, poeta renascentistă Louise Labé, orădeanca Alexandrina Chelu compune, scrie poezii şi cântă despre viaţă. Provenind dintr-o familie de artişti, a crescut între Teatru şi Filarmonică, aşa că şi-a dezvoltat latura creativă cu aceeaşi naturaleţe cu care a deprins mersul.

Totuşi, chiar dacă de mică a început să cânte şi să compună, fiica lui Florian şi a Iulianei Chelu e mai pragmatică, vrând să devină avocat. Şi aşa, crede ea, poate face lumea mai bună.

Copilărie în teatru

05 Florian Chelu.jpgUnica fiică a lui Florian Chelu, artistul care a iniţiat Rock Filarmonica orădeană şi a creat sonetul muzical, calcă pe urmele tatălui. Crescută prin culisele Teatrului de Stat, unde tatăl lucrează ca instrumentist şi orchestrator, iar mama, Iuliana Chelu, ca sufleor, Alexandrina şi-a însuşit repede un stil de viaţă artistic. "Neavând cu cine să mă lase acasă, ai mei mă luau mereu cu ei, la spectacole şi concerte. Astfel, am intrat aproape involuntar în mediul artistic. Dar mi-a plăcut de la început", povesteşte orădeanca.

De mică a luat lecţii de pian şi chitară, învăţând totodată să-şi folosească şi vocea, cu ajutorul mamei, care este şi cântăreaţă de muzică populară. Prima provocare a fost interpretarea mai multor colinde pe CD-ul "Colenda" scos în 1999 de tatăl ei. Rapid, însă, şi-a dezvoltat şi creativitatea. "Pe când aveam 12-13 ani, tata a început să studieze sonetele europene, aşa că, lângă el, am compus şi eu câteva. Prima mea melodie a fost pentru un sonet al italianului Girolamo Savonarola", spune Alexandrina. După prima încercare, a mai scris şi alte piese, iar apoi şi-a înregistrat vocea pe albumul "Sonet bihorean", în care Florian Chelu lansa 12 sonete muzicale ale poeţilor români şi maghiari din Bihor.

Feministă

Deşi este o prezenţă constantă în concertele Rock Filarmonica şi în spectacolele "Give peace a chance", care comemorează în fiecare an victimele de la Hiroshima, ambele categorii de evenimente fiind organizate de tatăl ei, Alexandrina a simţit nevoia să pornească pe propriul drum. Iar când Florian Chelu i-a arătat cele 24 de sonete scrise de Louise Labé, o poetă din Franţa renascentistă, tânăra s-a simţit atrasă de curajul autoarei.

"Era frumoasă, bogată, dar şi educată, cunoştea şase limbi străine, între care şi latina. A fost îndrăzneaţă şi a scris, deşi la acea vreme societatea era una dominată de bărbaţi, iar femeile nu erau tolerate în arte şi ştiinţe", spune cântăreaţa. Rezultatul e că, fiică şi tată, ambii au început să scrie muzica pentru un album care să conţină toate cele 24 de sonete ale poetei franceze. "Am compus şi eu trei melodii, aşa, de încercare... M-au atras sonetele ei pentru că vorbesc despre dragostea neîmplinită şi despre viaţa femeilor din acea perioadă", zice Alexandrina. Ca urmare, în toamnă vrea să scoată un album cu toate cele 24 de sonete cântate de ea.

Trecută la evrei

Pe lângă sonete, Alexandrina cântă şi muzică evreiască, după ce în urmă cu doi ani s-a înscris în Comunitatea Evreilor din Oradea. "Bunica din partea tatălui a fost evreică, dar eu m-am alăturat Comunităţii pentru că îmi plăceau activităţile organizate de aceasta, precum şi cântecele evreieşti tradiţionale", povesteşte artista.

Dar nu s-a oprit la partea muzicală a talentului ei, ci a început şi să scrie. "Încă de la 15 ani am scris sonete, pentru că simţeam că am ceva de transmis, iar aceasta era forma cea mai potrivită", spune tânăra, atrasă de rigurozitatea şi muzicalitatea sonetelor. În acest an, pe 1 aprilie, chiar de ziua ei, orădeanca şi-a lansat volumul "Aventura Sonetului", care conţine 99 de poezii despre puterea dragostei, a cuvântului şi a Divinului. "Tot ce e în carte e inspirat din propria viaţă. Sunt vise, aşteptări, temeri, dar şi trăiri...", îşi descrie autoarea poeziile.

Tânăra PSD-istă

Deşi este evident o fire artistică, Alexandrina e bine înfiptă şi în activităţile "lumeşti". Încă de când mama sa şi-a deschis o firmă de croitorie, s-a oferit s-o ajute, iar acum lucrează în fiecare zi ca agent de vânzări. "Timp de doi ani, banii pe care eu şi mama i-am făcut din firmă i-am investit în crearea unei colecţii cu toate cele 200 de steaguri ale ţărilor lumii, pe care le-am expus la Primărie", povesteşte ea.

Dar jobul e doar temporar, căci vrea să devină avocat, iar în toamnă va intra în anul trei la Facultatea de Drept din Oradea. "Din gimnaziu mi-a plăcut cultura civică şi eram fascinată să cunosc drepturile noastre în societate. Apoi, mi-a plăcut filozofia şi datorită profesorului meu de la Liceul Pedagogic, Constantin Constângioară", explică tânăra, care şi-a făcut mândru dascălul când a luat cu 10 acest examen la Bac.

Şi, pentru că spune că vrea să facă o schimbare în societate, Alexandrina a intrat şi în politică. "De doi ani am intrat în tineretul PSD, fiindcă vreau să promovez spiritul civic. Întotdeauna m-a dirijat ideea că omului care nu are nimic trebuie să-i dai ceva de unde să pornească", spune studenta, justificându-şi opţiunile de stânga.

Totuşi, nu se gândeşte la o carieră de politician. Visul ei este să promoveze în şcoli, cu ajutorul muzicii, marii poeţi ai ţării, dar şi să ajungă în Barou. Altfel spus, să rămână o artistă şi în lumea disciplinată a avocaţilor...