Circa 70 de persoane s-au strâns, joi seară, la Palatul Baroc, în sălile Secţiei de Artă, pentru a participa la vernisajul Salonului Municipal de Artă Oradea, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Oradea, în colaborare cu Complexul Muzeul Ţării Crişurilor.

Organizat de mai bine de 20 de ani, Salonul este un prilej anual pentru artiştii plastici orădeni, membri sau nu ai UAP, să expună câte o lucrare sau două pe care le consideră reprezentative pentru creaţia lor din ultimul an. Această ediţie a reunit 31 de artişti, care au prezentat 52 de lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă, trecute de o selecţie a organizatorilor.

Prezent la vernisajul Salonului, Aurel Roşu, preşedintele UAP Oradea, a declarat că numărul artiştilor dispuşi să expună în cadrul Salonului a scăzut, în condiţiile în care la alte ediţii au existat chiar şi 100 de participanţi. "Din multe motive, numărul nostru scade pe ce trec anii. Trebuie să ne gândim la o altă formulă de organizare anul viitor, mai interactivă, şi sper să fim mai mulţi", a spus Aurel Roşu.

Luând cuvântul, poetul Ioan Moldovan, invitat să vorbească în deschiderea Salonului Municipal de Artă, s-a arătat bucuros să vadă lumea multă care s-a dus la eveniment. "Eu sunt uluit de câtă lume este la acest vernisaj. Venind încoace mă gândeam că vom fi aşa o sectă, câţiva care o să rezolvăm repede această formalitate. Mă bucură în special prezenţa tinerilor", a spus poetul.

El a declarat că tinerii artişti care au expus în cadrul acestui salon pot să fie mândri că şi-au prezentat operele alături de cele ale unor maeştri. "Nu voi da niciun nume. Un salon nu este un prilej de etalare a uneia sau alteia dintre personalităţi. Salonul este un spaţiu în care vin şi socializează cei care au înrudiri, fie artistice, fie de receptare a artisticului. Aş zice eu că este o piaţă de cărţi de vizită", a mai afirmat Ioan Moldovan.

Printre lucrările expuse se află şi unele semnate de Radu Tîrnovean, Aurel Roşu, Florian Heredea, Alexandru Damaschin, Horia Popa şi Diana Gavrilaş. Expoziţia rămâne deschisă până la sfârşitul lunii decembrie.