Deschis în penultima zi a anului trecut, centrul de colectare selectivă a deşeurilor amenajat de RER Vest pe strada Uzinelor, unde orădenii pot preda gratuit 13 tipuri de deşeuri, pe baza cărţii de identitate, a fost folosit deja de 170 clienţi.

Cei mai mulţi au lăsat acolo molozul rămas în urma unor mici lucrări de amenajare prin locuinţe, dar şi resturi vegetale strânse de prin curţi. Tot aici, orădenii pot duce brazii care le-au decorat casele cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

De toate 

Investiţie de 180.000 de euro susţinută de operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, platforma aflată vizavi de fostul sediu al companiei Adeplast este dotată cu 15 containere de mari dimensiuni, câte două pentru moloz şi sticlă, respectiv câte unul pentru piese de mobilier, deşeuri biodegradabile, plastic, textile, anvelope uzate, produse reutilizabile, deşeuri electrice şi electronice, obiecte de uz casnic, metale, hârtie şi carton şi deşeuri periculoase.

Orădenii au profitat de faptul că pot depune gratuit gunoaiele în acest centru. Potrivit reprezentanţilor RER Vest, în primele zece zile după deschiderea acestuia, 170 cetăţeni l-au şi folosit. "Cei mai mulţi au adus moloz, în total 7 tone, deşeuri vegetale şi piese de mobilier", spune Horia Burlou (foto), şef secţie Salubrizare Menajeră în cadrul RER Vest. 

Brazii devin compost

Orădenii trebuie să ştie că tot aici pot preda şi brazii de Crăciun. Programul de funcţionare a centrului este, în perioada 1 noiembrie - 28 februarie, de lunea până sâmbăta între orele 9 - 17, urmând ca între 1 martie - 31 octombrie să fie deschis de lunea până sâmbăta între orele 8 - 20. Cei care nu au cum să ducă brazii la centru îi pot lăsa şi în incintele metalice din oraş, în care se află containerele de colectare a deşeurilor, dar nu în aceste recipiente. 

Toţi brazii vor fi adunaţi de muncitorii RER Vest şi predaţi depozitului ecologic de deşeuri administrat de Eco Bihor, unde vor fi tocaţi, uscaţi şi transformaţi în compost.