Ca să scape oraşul de depozite clandestine de gunoaie şi ca să stimuleze orădenii să colecteze selectiv deşeurile, Primăria şi RER Ecologic Service amenajează în zona cimitirului municipal un centru de colectare unde cetăţenii vor putea arunca gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, electrice şi chiar resturi din construcţii. O astfel de platformă, amenajată pe cheltuiala RER Ecologic Service, este o premieră pentru România!
Gratis pentru toţi
Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, continuă investiţiile prevăzute în planul de 850.000 euro asumat în faţa Primăriei în anul 2015, când contractul de delegare a gestionării serviciului public de salubrizare al municipiului a fost prelungit până în 2020.
Pe strada Thurzo Sandor, la baza pasajului suprateran ce face legătura între cartierul Grigorescu şi strada Atelierelor, o firmă de construcţii angajată de RER va amenaja un aşa-numit punct de colectare selectivă. Aici, orădenii vor putea depune, cu un autoturism sau un autovehicul de mici dimensiuni, orice fel de deşeuri reutilizabile, precum ambalaje metalice, sticle, deşeuri electrice sau electronice, plastic, cutii de carton, lemn, deşeuri din construcţii sau vegetale, dar şi materiale cu conţinut periculos ori obiecte de uz casnic, precum piese vechi de mobilier.
În total, platforma va avea 12 containere. „Depozitarea va fi gratuită pentru toţi locuitorii municipiului”, a precizat viceprimarul Florin Birta (foto) săptămâna trecută, joi, într-o conferinţă de presă. RER va asigura transportul deşeurilor la depozitul ecologic al oraşului, administrat de Eco Bihor, în baza contractului pe care îl are cu Primăria. De asemenea, tot societatea de salubritate va plăti şi angajaţii necesari pentru funcţionarea platformei.
Model pentru alţii
Costurile amenajării sunt estimate la 825.000 lei şi vor fi suportate integral de RER Ecologic Service. Potrivit lui Birta, lucrările vor începe de îndată ce municipalitatea va termina amenajarea unui drum de acces spre terenul de 3.000 mp, adică cel mai probabil la începutul lunii iunie, urmând să le finalizeze la sfârşitul lunii septembrie. „Eu sper că pe 15 septembrie acest punct de colectare va fi funcţiona”, a spus viceprimarul.
Drumul de acces va fi conectat la sensul giratoriu de la baza pasajului suprateran. Amplasamentul şi investiţiile care vor fi făcute de operatorul de salubritate vor reveni municipiului în mod gratuit şi libere de sarcini la expirarea contractului de delegare a serviciului public de salubrizare încheiat cu RER Ecologic Service.
Birta a mai spus că punctul de colectare va fi un model de bune practici pentru toate oraşele din ţară, Oradea fiind primul municipiu care îşi amenajează o asemenea platformă. Dacă se va dovedi o soluţie viabilă, Primăria ia în calcul să mai facă un astfel de centru şi într-o altă zonă a municipiului. În mod cert, soluţia este binevenită, mai rămâne de văzut cât de receptivi vor fi orădenii...
INVESTIŢII RECORD
Pentru Oradea curată
Planul de investiţii asumat de RER Ecologic Service în 2015 cuprinde investiţii record în salubrizarea din Oradea, în cuantum total de 850.000 euro. Pe lângă platforma pentru colectarea selectivă a deşeurilor, operatorul licenţiat de salubritate şi-a mai asumat amenajarea a 10 puncte subterane, date în folosinţă în decembrie 2016, precum şi închiderea cu sisteme automate a 530 incinte metalice şi alimentarea lor cu energie solară. Până în prezent au fost închise 449 incinte, celelate 81 urmând să fie echipate până la finalul acestei veri.