Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat obligaţia de a respecta toate regulile comunitare privind protecţia mediului, una dintre ele cerând ca toţi locuitorii statelor membre să arunce cât mai puţine deşeuri.

Pentru a descuraja producerea de gunoaie, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 196/2005, actualizată în 2013, prevede că de la 1 ianuarie 2017 fiecare tonă de deşeuri aruncată la gropile de gunoi va costa cu 80 de lei mai mult. În Oradea, pentru început, diferenţa va fi acoperită de administratorul haldei ecologice din Oradea, Eco Bihor, dar pe viitor va fi suportată de cetăţeni şi de firme.

Lege veche

OUG 196/2005, prin care a fost înfiinţat Fondul pentru Mediu, a introdus obligaţia ca toate localităţile din România să reducă anual cu 15% cantitatea de gunoi aruncată la haldele ecologice. Aceeaşi Ordonanţă, actualizată acum trei ani, prevede că de la 1 ianuarie 2017 pentru fiecare tonă de deşeuri menajere şi periculoase depozitată în halde, administratorii acestora trebuie să plătească Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) 80 de lei.

Deocamdată, această prevedere nu are norme de aplicare, dar în cazul în care totuşi va intra în vigoare din această lună, Consiliul Local Oradea a căutat o soluţie pentru achitarea ei. În şedinţa din 21 decembrie, aleşii orădenilor au decis că deocamdată taxa va fi plătită de Eco Bihor dintr-un fond anume înfiinţat, la semnarea contractului cu Primăria, pentru închiderea haldei.

Soluţie de moment

Măsura Consiliului Local este însă provizorie. Aşa cum se arată şi în Hotărâre, dacă taxa va deveni obligatorie pe termen lung, Primăria „va implementa un mecanism pentru recuperarea taxei de la generatorii de deşeuri”. Altfel spus, municipalitatea va percepe banii de la cei care aruncă gunoaiele, adică de la persoanele fizice şi juridice din Oradea.

Singura soluţie pentru ca oraşul să plătească sume cât mai mici rămâne colectarea selectivă. Pe lângă faptul că însăşi colectarea acestora este gratuită, nici predarea lor la Eco Bihor nu costă nimic. Aşadar, reciclarea se va dovedi tot mai mult nu doar o măsură în spirit ecologist, ci şi economicoasă...