Administraţia Naţională a Penitenciarelor a lansat o campanie controversată. Miercuri a fost publicat atât pe site-ul ANP cât şi pe pagina de Facebook a Ministerului Justiţiei un videoclip realizat inclusiv în puşcării, de unde deţinuţii - din spatele gratiilor - le spuneau românilor că îi înţeleg că le este greu, dar ar trebui să stea acasă.

Unul dintre deţinuţi spunea: "Staţi în casă! Aşa veţi evita să ajungeţi alături de noi".

"Mizerabil!" Videoclipul a fost şters

În câteva ore de la publicare, campania a strân numeroase comentarii negative, ca: "Incredibil!!!", "Mizerabil e puţin spus", "Ministerul prostiei", "Ruşine", "Nepotul cui a avut ideea acestui clip?". Ca urmare, potrivit Hotnews.ro, videoclipul a dispărut joi după-amiază.

Reprezentanţii ANP susţin, fără detalii despre dispariţia acestui clip, că "a fost parcursă o primă etapă dintr-o campanie de informare". Ei au explicat pentru HotNews.ro cum au ajuns la o astfel de campanie şi ce ar fi vrut, de fapt, să transmită.

Întrebată despre criticile generate de această campanie care a stârnit reacţii aprinse în spaţiul public, Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al AEP, a spus că "încă nu a fost făcută o analiză". "S-a dorit şi un mesaj de încurajare pentru detinuţi, de responsabilizare şi de solidarizare în aceasta luptă", a precizat ea.

Reprezentantul ANP a susţinut că "ideea campaniei nu a fost de a face o comparaţie între situaţia deţinuţilor şi obligaţiile cetăţenilor liberi, ci de protejare a sănătăţii".

"Nu am apucat să facem o analiză, dar un principal scop al campaniei a fost de a întări ideea că această atitudine a deţinutilor legată de măsurile din penitenciare este una pozitivă. (...) Mesajul lor se referă la obligaţia cetăţenilor liberi, întăresc un mesaj promovat de autorităţi, se axează pe ideea de protejare a sănătăţii. Nu se face o comparaţie între situaţia deţinuţilor şi obligaţiile cetăţenilor liberi", a susţinut purtătorul de cuvânt al ANP.

"Demersul s-a vrut un mesaj clar, care nu e menit să aducă atingere unor principii ale oamenilor liberi", a mai susţinut reprezentantul ANP, care a mai adăugat că ideea campaniei a fost preluată din Spania.

"Aşa cum rezistăm şi noi..."

În clipul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, mai mulţi tineri închişi în penitenciare din România îi îndeamnă pe cei de "acasă" să respecte regulile impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea virusului şi a evita să se îmbolnăvească.

"Bună tuturor! Sunt Florin. Sunt în Centrul Educativ Buziaş cam de un an. Aşa cum rezistăm şi noi aici, aşa puteţi rezista şi voi câteva zile sau săptămâni. Vă rugăm, nu zădărniciţi eforturile autorităţilor! Staţi acasă!", spune Florin, care este închis la Centrul Educativ Buziaş.

Un alt tânăr are un mesaj pentru cei care încalcă legea şi riscă, astfel, să ajungă alături de el, deţinut.

"Lipsa de libertate este destul de greu de suportat. Vă înţelegem foarte bine Este greu. Este greu atât pentru noi, cât şi pentru dumneavoastră. Staţi în casă! Aşa veţi evita să ajungeţi alături de noi", spune un alt tânăr închis într-un penitenciar din România.

Altul se plânge că nu este uşor să stea departe de familie, dar se descurcă vorbind la telefon.

"Noi nu putem fi cu familiile noastre. Nici nu putem primi vizite. Ne auzim doar la telefon. Deci, nu ne este prea uşor să nu ştim prea multe despre ei sau să nu-i ajutăm. Dar am înţeles că aşa nu ne îmbolnăvim unii pe alţii. Fiţi tari! Mai e puţin şi trece!", este mesajul transmis, din spatele gratiilor, de un alt tânăr.