Câţiva dintre cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi, miercuri seară, de Administraţia Socială Comunitară Oradea. Între premianţi s-a numărat şi un tânăr în vârstă de 25 de ani, cu autism, care face voluntariat la Caritas Catolica.

Ediţia a V-a a Galei Voluntarilor din domeniul social organizată de ASCO s-a desfășurat în Sala Mare a Primăriei, la eveniment participând şi viceprimarul Florin Birta, precum şi alţi membrii ai fundaţiilor şi ONG-urilor cu care instituţia colaborează.

"Este momentul prin care subliniem rolul important pe care voluntarii îl au la creşterea calităţii orădenilor aflaţi în nevoie şi, de asemenea, ne propunem să evidenţiem sprijinul oferit comunităţii noastre de organizaţiile neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în oraşul nostru", a spus, în deschidere, directoarea ASCO, Arina Moş, transmiţându-le voluntarilor că sunt modele de urmat.

Între premianţi – care au primit câte o plachetă şi un buchet de flori – s-a numărat Claudia Chiş, voluntar la Fundaţia Hospice Emanuel, care doar în 2017 a adunat 107 ore de voluntariat în organizaţia care are ca activitate principală îngrijirea paliativă a pacienţilor adulţi şi copii diagnosticaţi cu o boală incurabilă avansată.

Cea mai dedicată voluntară a Fundaţiei de Scleroză Multiplă a fost şi ea premiată. Florica Sălăjan, în vârstă de 79 de ani, este alături de organizaţie încă din anul înființării fundației, 1994. ASCO a recunoscut şi munca voluntarei Ana-Maria Crăciun, studentă în anul III la Ştiinţe Socio-Umane, care a adunat, în 2016, 960 de ore de voluntariat la Asociaţia SOS Autism.

De asemenea, la Gala Voluntariatului a fost premiat şi Kocsis Istvan, un tânăr în vârstă de 25 de ani, diagnosticat cu autism. De trei ani, sub supraveghere atentă din partea Asociaţiei Viaţă cu Autism, Istvan este voluntar la Caritas Catolica, ajutând la activităţile specifice din Căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta, la Cantina Socială şi la magazinul asociaţiei.

Ceilalţi premianţi au fost Hambaraş Simion (Asociaţia Româno-Germană Alsterdorf), Smărăndiţa Raicu (Asociaţia Down Oradea), Cristina Ciuciui (Fundaţia People to People), Adriana Boţ (AMIA Suflet de copil), Marin Codrin Laurenţiu (Fundaţia Ruhama), Naomi Gherman (Fundaţia Est Europa), Cristina Diaconescu (Asociaţia Caritas Eparhial), Sergiu-Andrei Mocanu (Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bihor), Maria Hering (Fundaţia Consistoria Efrem Beniamin), Ioan Palotai (Asociaţia Naţională a Surzilor, filiala Oradea) şi Ana Angela Pop (Uniunea Femeilor – Oradea).

Un premiu special a primit englezul Kevin Hoy, preşedintele Fundaţiei Smiles, care, în fiecare an, aduce în Oradea 250-300 de voluntari din străinătate pentru a contribui la proiectele fundaţiei.

De asemenea, ASCO şi-a arătat aprecierea şi pentru voluntarii care s-au implicat în proiectele proprii ale instituţiei, mai precis dr. Anca Frăţilă, medic specializat în psihiatrie infantilă, care oferă în cadrul programului "Singuri acasă" evaluare şi consiliere psihologică gratuită copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, şi Erik Aron, care, prin compania proprie de teatru, a pus în scenă spectacole pentru copiii înscrişi în acest program.

De asemenea, ASCO i-a premiat şi pe "Dansatorii din Botean", un grup folcloric care animă, voluntar, atmosfera la diverse evenimente din cadrul căminelor şi centrelor din subordinea instituţiei.