Reprezentanţii ASCO au anunţat joi că, începând de luni, se distribuie ajutoarele alimentare de la UE, destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate.

Astfel, potrivit lui Dănuţ Chereji, şef serviciu Prevenirea Marginalizării Sociale din cadrul ASCO, anul acesta beneficiarii vor primi 13 kg de făină (13 pachete a câte 1kg), 9 kg de mălai (9 pachete a câte 1 kg), 1,6 kg de paste făinoase (4 pachete a câte 400 grame), 1 kg de biscuiţi (10 pachete a câte 100 grame), 8 kg orez (8 pachete a câte 1 kg), precum şi 1,5 kg de lapte praf (3 pachete a câte 500 grame).

"Faţă de anul trecut, a fost scos laptele a fost scos zahărul, un kilogram, dar în schimb, anul acesta beneficiarii vor primi 8 kilograme de orez. În total, vom primi 446.028 de kilograme, cu 16.000 de kilograme mai mult decât anul trecut ca şi cantitate, iar numărul beneficiarilor este de 13.080, deci cu 2.540, adică 16,2%, mai mic decât anul trecut", a explicat într-o conferinţă de presă Dănuţ Chereji.

Greutatea totală a pachetelor a crescut până la 34,1 kg pe beneficiar, deci cu 6,6 kg mai mult decât anul trecut, drept pentru care aceştia sunt rugaţi să se prezinte la sediul fostei cantine a Primăriei (strada Primăriei nr. 3) ori cu alte persoane care să îi ajute, mai ales pensionarii şi persoanele cu handicap, ori cu mijloace de transport adecvate.

Au dreptul la aceste ajutoare categoriile cele mai defavorizate: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la ajutor social, şomerii indemnizaţi, pensionarii care au venituri sub 400 de lei, dar şi persoanele cu handicap grav şi accentuat, adică de gradul I şi II (adulţi sau copii), neinstituţionalizate.

De precizat că o persoană beneficiază de acest ajutor o singură dată în cadrul acestui plan european, chiar dacă aparţine mai multor categorii dintre cele enumerate.
Distribuirea tuturor categoriilor de alimente se va face începând de luni, 22 august, de luni până vineri, între orele 8 şi 16, pe baza buletinului sau a cărţii de identitate atât a beneficiarului, cât şi a persoanei care ridică alimentele. Pentru beneficiarii minori, preluarea alimentelor se face pe baza certificatului de naştere în original precum şi pe baza buletinului respectiv cărţii de identitate în original a întreţinătorului legal.

Programul se întinde până la 31 martie 2012, dar distribuirea efectivă a alimentelor, care provin din stocurile de intervenţie comunitare, se va face până în februarie.

Anul trecut, deoarece nu toţi beneficiarii şi-au ridicat pachetele, la hotărârea Consiliului Judeţean, acestea au fost redistribuite persoanelor care au cerut supliment.