În urma articolului "Oradea pe invers", în care BIHOREANUL atrăgea atenţia asupra creşterii numărului de îmbolnăviri de HIV/SIDA şi făcea o incursiune în universul puţin cunoscut al comunităţii gay, grup cu risc sporit privind proliferarea acestui virus, Asociaţia ACCEPT a simţit nevoia să trimită redacţiei un drept la replică, pentru a combate asocierea celor două teme.

"Faptul că datele statistice indică o creştere a incidenţei HIV/SIDA - pentru toate grupurile de populaţie şi nu neapărat numai în cazul grupurilor de risc - se datorează eşecului de proporţii al statului român de a continua programele de prevenţie", arată, între altele reprezentanţii ONG-ului.

BIHOREANUL a decis să publice documentul, deşi multe din aspectele relatate de ACCEPT nu sunt vizate de articolul nostru, care abordează o temă locală, din perspectiva interesului general al ocrotirii sănătăţii publice, considerând că informaţiile vin în completarea articolului "Oradea pe invers".

Drept la replică

Referitor la articolul "Oradea pe invers" publicat de Bihoreanul în ediţia din 31.03.2014, autori Adrian Criş şi Laura Gal, constatăm că redacţia publicaţiei săptămânale Bihoreanul asociază în mod incorect, nejustificat şi rău-intenţionat comunitatea LGBTI (lesbiene, gay, bisexuali, trans şi intersex) din Oradea cu incidenţa HIV/SIDA la nivel judeţean. În baza articolului 2.7 din Codul deontologic al jurnalistului elaborat de Conventia Organizatiilor de Media ne exercităm dreptul la replică, dat fiind faptul că prin articolul menţionat au fost lezate în mod direct atât dreptul la demnitate al comunităţii LGBTI, cât şi interesul legitim la informare corectă, imparţială şi nediscriminatorie pe care publicul îl are în ceea ce priveşte un subiect de sănătate publică.

Asociaţia ACCEPT, organizaţie neguvernamentală de drepturile omului care apară şi promovează drepturile LGBTI la nivel naţional, vă atrage atenţia asupra faptului că Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. "Matei Balş", prin intermediul Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, publică bianual informaţii statistice disponibile publicului larg, care analizează incidenţa HIV/SIDA şi căile de propagare ale infecţiei. Astfel, conform datelor din 2013, la nivel naţional marea majoritate a cazurilor noi de HIV/SIDA se regăsesc în randul populaţiei heterosexuale.Totodată, conform aceleiaşi surse, 29,23% din noile cazuri de infecţie cu HIV/SIDA afectează consumatorii de droguri intravenoase, şi doar 11% din infecţiile noi cu HIV/SIDA au fost identificate în randul BSB (barbaţi care fac sex cu barbaţi). Aceste date sunt statistic relevante şi la nivel local, astfel încât asocierea tendenţioasă şi greşită a comunităţii LGBTI cu incidenţa HIV/SIDA facută de publicaţia Bihoreanul nu are fundament din punct de vedere medical sau ştiintific.

Faptul că datele statistice indică o creştere a incidenţei HIV/SIDA - pentru toate grupurile de populaţie şi nu neapărat numai în cazul grupurilor de risc - se datorează eşecului de proporţii al statului român de a continua programele de prevenţie iniţiate în cadrul Fondului Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, precum şi eşecului în asigurarea de educaţie relevantă privind sănătatea sexuală şi a reproducerii pentru populaţie în general. Nici până în acest moment statul român nu a adoptat Strategia Naţională de Prevenire HIV/Sida şi Strategia Naţională de Sănătate Sexuală şi Reproductivă, în ciuda obligaţiilor naţionale şi internaţionale asumate.

Mai mult, în contextul articolului sus-menţionat, descrierea efectelor infecţiei cu HIV/SIDA este denigratoare faţă de persoanele seropozitive şi denotă fie o informare superficială a reporterilor, fie o acţiune de dezinformare intenţionată, vădit discriminatorie: în realitate, pacienţii care trăiesc cu HIV/SIDA, dacă beneficiază detratament adecvat, duc o viaţă activă de lunga durată. În schimb, considerăm că articole precum cel publicat de Bihoreanul descurajează persoanele care doresc sa fie testate să acceseze servicii medicale.

Aparenta creştere a numărului de persoane LGBTI care participă la testarea oferită de aceste centre judeţene este rezultatul unor ani de campanii de conştientizare şi de informare în legătură cu drepturile cetăţenilor şi pacienţilor, indiferent de orientarea sexuală sau de identitatea de gen, în mare parte asigurate de către organizaţiile neguvernamentale - asta este diferenţa dintre democraţie şi practicile totalitare cărora autorii articolului par a le simţi lipsa. Faptul că cei doi jurnalişti sugerează că persoanele LGBTI ar trebui monitorizate special şi utilizează deliberat o exprimare care denotă nostalgie faţă de era comunistă, asociată cu părerea de rău faţă de dezincriminarea homosexualităţii, nu ţine de exercitarea responsabilă a libertăţii de exprimare şi constituie un abuz al acestui drept. Reamintim nu numai că dezincriminarea în 2001 a relaţiilor consensuale între persoanele adulte de acelaşi sex a constituit un semn că societatea românească intră într-o normalitate democratică, dar şi că legile statului garantează în mod explicit orientarea sexuală ca unul dintre criteriile protejate împotriva discriminării (articolul 2 din Ordonanţa de Guvern 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor faptelor de discriminare).

Homosexualitatea nu este o moda şi nu este o stare care apare peste noapte, este un dat biologic. Limbajul peiorativ la adresa comunităţii LGBTI, a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA şi la adresa minoritaţii rome folosit în acest articol nu urmăreşte decât să senzaţionalizeze şi să trivializeze un subiect sensibil de sănătate publică. Aceste acţiuni mediatice iresponsabile au consecinţe foarte grave în societate: discriminarea comunităţii LGBTI şi a persoanelor seropozitive şi crearea unei reticenţe în rândul întregii populaţii de a se adresa instituţiilor sanitare de specialitate, dată fiind îngrijorarea că acestea ii vor denigra şi nu vor respecta regulile de bază ale confidenţialităţii dintre medic şi pacient şi viaţa privată a individului. În acest context, vă atragem atenţia că medicul epidemiolog citat de Bihoreanul, dr. Mariana Fericean, care face o asociere nefondată între incidenţa HIV/SIDA şi orientarea sexuală a pacienţilor, are obligaţia prin lege de a proteja identitatea pacienţilor săi (articolul 8 alin.1 din Legea nr. 584/2002). Informaţiile furnizate presei de către medic despre cazurile sale sunt mult prea detaliate şi suficiente pentru identificarea persoanelor la care face referire, ceea ce distruge puţina încredere care exista în sistemul medical în general şi, în mod specific, în centrele judeţene de testare şi tratament al bolilor infecţioase.

Articole denigratoare, tendenţioase, nefundamentante ştiinţific ca cel din publicaţia Bihoreanul au ca efect generarea de prejudecăţi la adresa comunităţii LGBTI şi contribuie la discriminarea persoanelor din această comunitate. În baza secţiunii 2.7 din Codul deontologic al jurnalistului elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media, referitor la dreptul la replică şi rectificare, aşteptăm să ne comunicaţi condiţiile în care se va publica prezentul răspuns. În caz contrar, intenţionăm să utilizăm căile legale pe care legislaţia României ca stat european ni le pune la dispoziţie.

Cosmin Bebu-Vîjianu
Preşedinte, Asociaţia ACCEPT