Asociaţia Down Oradea, cea mai veche organizaţie din ţară care se ocupă de îngrijirea persoanelor cu sindrom Down, a împlinit 30 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, ONG-ul a organizat, miercuri, mai multe activităţi, între care şi un mic spectacol de dans.

Evenimentul - "Împreună cu ADOR de 30 de ani" - a început cu vernisajul unei expoziţii de pictură, toate lucrările incluse fiind realizate de persoanele ajutate la sediul ONG-ului.

Printre momentele artistice s-a numărat și cel al unei tinere cu sindrom Down, care a dansat balet în faţa invitaţilor, iar apoi a dansat cu un alt coleg pe hitul "Billie Jean" a lui Michael Jackson. 

Între altele, invitaţilor le-a fost prezentată şi o colecţie cu obiecte handmade confecţionarte de beneficiari sub îndrumarea terapeuţilor.

Asociaţia Down Oradea a fost înfiinţată în anul 1991, de profesoara Lucia Ciobanu. "Ne-a unit dragostea faţă de copiii noştri şi credinţa că, împreună, vom putea face mai uşor loc pentru ei în lumea aceasta, care este a tuturor", a spus, în cadrul evenimentului, preşedinta asociației.

La final, toţi participanţii îngrijiţi la centru au fost răsplătiţi cu diplome, medalii şi tort cu ciocolată.

Sindromul Down a fost descris pentru prima dată de medicul John Langton Haydon Down în 1866, cu circa un secol înainte ca geneticianul francez Jerome Lejeune să descopere că afecţiunea e cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Persoanele cu acest sindrom prezintă dificultăţi de învăţare, gradul de dizabilitate fiind diferit de la un individ la altul.