Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) i-au cerut procurorului general al României, Codruţa Kovesi, să impună aplicarea unitară a legii. Conform unui comunicat de presă semnat de directorul AFB, Dan Octavian, asociaţia i-a solicitat procurorului general să promoveze un Recurs în Interesul Legii pe marginea modul de aplicare a dispoziţiilor OUG 119 din 2007, privind măsurile de combatere a întârzierii executării obligaţiilor de plată rezultate din contractele comerciale.

"Totul a pornit de la patru dosare absolut similare, în care Adeplast SA, în baza OUG nr. 119 din 2007, a solicitat instanţelor de judecată emiterea de ordonanţe prin care debitorii săi să fie somaţi să achite datoriile restante. În două cazuri cererea a fost admisă, iar în celelalte două, respinsă!", se menţionează în comunicat.

Ulterior celor patru sentinţe, patronul Adeplast, Marcel Bărbuţ, a adresat celor mai importante instituţii în domeniu o scrisoare deschisă în care reclama lipsa unei practici judiciare unitare la nivelul întregii ţări îndeosebi în cazul întârzierilor la plată între firmele care au întreţinut relaţii de afaceri.

"În răspunsul formulat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se recunoaşte că "la nivelul Judecătoriei Oradea şi Tribunalului Bihor au existat soluţii diferite în ce priveşte modul de aplicare a OG 119/2007. (...) Problemele de drept ce fac obiectul prezentei analize au generat opinii diferite şi la nivelul instanţelor din raza celorlalte curţi de apel din ţară, fiecare susţinute cu argumente de drept", precizează comunicatul.

Întrucât CSM a susţinut că unificarea practicii judiciare la nivelul instanţelor este exclusiv de compentenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, AFB a solicitat în scris procurorului general Croduţa Kovesi să promoveze un Recurs în Interesul Legii pe marginea celor reclamate de patronul Adeplast.