Sunt tot mai puţini şomeri înregistraţi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, conform statisticilor prezentate miercuri de directorul AJOFM, Békési Csaba, atât în şedinţa Colegiului Prefectural, cât şi într-o conferinţă de presă ţinută anume pentru a prezenta bilanţul anului 2018.

Analfabeţii, o problemă

În timp ce rata şomajului a atins, în luna noiembrie, un nivel minim, de 1,63%, cei mai mulţi dintre cei 4.300 de şomeri bihoreni sunt persoane care au cel mult studii primare sau gimnaziale. "Aproape analfabeţi", a precizat  Békési, adăugând că angajarea lor este imposibilă, întrucât niciun angajator nu-şi asumă un muncitor care nu ştie citi. În total, AJOFM Bihor are în evidenţă 1.196 de bihoreni fără studii.

"Este o problemă foarte mare cu aceşti şomeri. Dincolo că sunt aproape analfabeţi, nu au acces la programele de formare", a mai spus directorul AJOFM Bihor. Conform legislaţiei în vigoare, la aceste cursuri au putut participa doar cei care au absolvit învăţământul obligatoriu, adică 10 clase, dar de acum regulile se vor schimba, întrucât un ordin de ministru emis în această săptămână a eliminat această condiţie pentru anumite calificări, precum îngrijitor de animale sau de spaţii verzi ori culegător de fructe.

Mai mulţi şomeri vârstnici

Ca şi tendinţe pe grupe de vârste, Békési a prezentat faptul că există o creştere a ponderii vârstnicilor printre şomeri. "Dacă până acum, în anii trecuţi, oamenii cu vârstele între 30-39 şi 40-49 de ani aveau o problemă în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, anul acesta există o creştere a şomerilor în rândul oamenilor de peste 50 ani. Chiar dacă angajatorii spun că sunt în căutare şi de persoane peste 50 de ani, ei au o mai mare deschidere spre tineri", a precizat directorul.

Scăderea şomajului în rândul tinerilor este evidentă: dacă în 2013 erau înregistraţi în jur de 2.000 de tineri sub 25 de ani, în noiembrie 2018 numărul lor a scăzut la 700. 

În acest an, AJOFM Bihor a derulat 24 de programe de formare, la care au participat 438 de persoane. Cei mai mulţi bihoreni au fost interesaţi de cursurile de calificare în resurse umane, lucrători în comerţ sau de agent de vânzări.

Proiect ratat

În aceeaşi conferinţă, Békési şi-a spus şi un "of". Timp de trei ani, a pregătit un proiect de realizare a unui centru de metodică, cercetare şi de formare profesională, pe fonduri europene, prin programul transfrontarlier Interreg, care nu se va concretiza.

"Prima dată voiam ca acest lucru să se implementeze în Oradea. Neprimind undă verde, am stabilit să ne dezvoltăm în Sânmartin, unde am şi primit aprobare de la autorităţi. Totuşi, într-un mod de neconceput, am fost refuzaţi spre finanţare", a mărturisit şeful AJOFM. Deocamdată, nu ştie motivul pentru care proiectul nu primeşte bani, însă instituţia a contestat decizia organismului intermediar BRECO.