Cei 12 custozi ai Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius au fost instruiţi în trei seminarii, desfăşurate pe parcursul a patru luni, despre cum să managerieze mai bine situaţiile cu care au de-a face în munca lor pe siturile din Bazinul Hidrografic Crişuri.

Seminariile de instruire au fost ţinute de o firmă specializată. "Acestea au cuprins un curs de cartografiere şi pozitionare GPS, un seminar de comunicare verbală/nonverbală, care a inclus tehnici de comunicare/intervenţie în situaţii conflictuale/extreme şi un seminar privind modalităţi de observare şi înregistrare foto/video a speciilor protejate", se arată într-un comunicat trimis de APS Aqua Crisius.

Instruirea a fost organizată pentru creşterea competenţei personalului asociaţiei "în vederea asigurării stării favorabile de conservare a habitatelor şi speciilor de importanţă comunitară sau naţională".

Cursurile menţionate au avut loc în cadrul proiectului "Elaborarea Planurilor de management, măsuri de management integrat şi întărirea capacităţii instituţionale de administrare a siturilor ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea şi ROSPA0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, ROSCI0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig şi ROSCI0262 Valea Iadei".

Acesta are o valoare totală de 2.466.042 lei, fiind co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională, în proporţie de 90%, respectiv de Guvernul României, în proporţie de 10%.