Majoritatea cetăţenilor maghiari din Bihor, dar şi din Arad sau Satu Mare, ar vota, la alegerile generale de duminică din Ungaria, cu Fidesz, în semn de recunoştinţă faţă de posibilitatea de a-şi câştiga dubla cetăţenie, iar mai apoi cu Jobbik, din convingeri sociale. Aceasta este principala concluzie desprinsă în urma unui studiu întreprins de liderul local al Asociaţiei Pro Democraţia, înainte cu câteva zile de alegerile din ţara vecină.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi, preşedintele APD Oradea, Adrian Şimon, a prezentat rezultatul unui sondaj făcut pe cont propriu pentru a lua "pulsul" cetăţenilor maghiari din această parte a ţării. Studiul a fost efectuat în perioada 23-31 martie, pe un eşantion de 313 persoane care au şi cetăţenie maghiară, majoritatea din Bihor, dar au fost şi câţiva repondenţi din Satu Mare şi Arad, în contextul în care la alegerile din 6 aprile vor putea vota, pe liste speciale, şi cetăţenii români care au cetăţenie maghiară. Deşi nu are valoare sociologică, având în vedere numărul mic de repondenţi, studiul arată, zice iniţiatorul său, "care sunt tendinţele maghiarilor din această parte de ţară".

"Principalele concluzii sunt că majoritatea cetăţenilor maghiari sunt de dreapta, se racordează mult mai pregnant la sistemul politic şi de valori politice din Ungaria, nu la cele din România, şi că ceea ce înseamnă azi simpatie pentru un partid nu întotdeauna se va transforma în vot pentru Parlamentul maghiar, din cauza procesului greoi sau care necesită un anumit efort, de a se deplasa până în ţara vecină ori de a vota prin poştă", a precizat Şimon. 

Participanţii la sondaj au avut de răspuns la 4 întrebări: una care să arate în ce măsură au urmărit campania electorală din Ungaria, o a doua vizând sistemul de valori politice la care se încadrează, cum apreciază activitatea premierilor ungari de după 1989 şi încă una care să reflecte atât disponibilitatea privind mersul la vot cât şi opţiunea electorală.

Dacă dintre premieri cel mai bine cotat a ieşit Viktor Orban, în ce priveşte partidele, formaţiunea al cărei lider este acesta, Fidesz, a ieşit pe primul loc, cu 66 de puncte, în vreme ce pe locul 2 se situează, cu 14 puncte, Jobbik. "Votul pentru Fidesz e în mare parte, clar, o chestiune de recunoştinţă pentru dubla cetăţenie. Sunt foarte mulţi care nu şi-au luat cetăţenia maghiară ca să profite şi ca să poată merge fără viză în alte ţări, ci doar din convingere", a spus Şimon.

În ce priveşte profilul simpatizantului Jobbik, liderul APD a conturat două tipuri de oameni: bărbat până în 30 de ani, din mediul urban (mai puţin Oradea), intelectual, mai extremist, şi tot bărbat, între 45 şi 60 de ani, din acelaşi mediu, "perdantul tranziţiei, venit din stânga politică". "Mie mi se pare mult mai reprezentativă categoria celor de până în 60 de ani, care se declară alături de Jobbik din cauza componentei sociale declarate de acest partid", a mai spus Şimon.

După cum se ştie, duminică, 6 martie, în ţara vecină au loc alegeri parlamentare, favorit fiind partidul actualului şef al Guvernului, Viktor Orban. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, realizate la începutul lui ianuarie, Fidesz se află în fruntea intenţiilor de vot, cu 47%. Conform unor statistici publicate de presa centrală, până luni seară, 52.000 de maghiari din Transilvania s-ar fi înregistrat ca viitori votanţi.