La sfârşitul anului trecut, Senatul României a adoptat tacit o lege privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari din toată ţara, proiect în care reprezentanţii organismelor din Oradea au găsit numeroase neclarităţi sau prevederi care nu le convin.

20 de propuneri

"Acest proiect de lege schimbă destul de mult perspectiva asupra ceea ce trebuie să se întâmple în cadrul asociaţiilor de proprietari, conţine unele modificări care, din punctul nostru de vedere, sunt bine venite şi erau aşteptate de către preşedinţi, dar şi propuneri care ar îngreuna sau ar face imposibilă funcţionarea asociaţiilor de proprietari", a declarat viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, vineri, într-o conferinţă de presă.

Între 12 şi 14 februarie, viceprimarul s-a întâlnit cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor de proprietari din Oradea, tocmai pentru a dezbate cu ei proiectul de lege, anterior transmis de Primărie, prin e-mail, tuturor celor 486 de asociaţii din oraş. În cadrul acestor întâlniri, s-a format o comisie compusă din şase reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi trei ai Primăriei, care a centralizat toate propunerile de modificare a legii venite de la orădeni.

"Au fost formulate 129 de propuneri pe care comisia, în cursul acestei săptămâni, le-a centralizat şi le-a analizat punct cu punct, astfel încât în final am adoptat un document comun, care conţine propunerile de modificare, în număr de 20", a precizat Mălan. Diferenţa mare între propunerile transmise de orădeni şi numărul final de modificări este dată de faptul că mulţi cetăţeni au semnalat aceleaşi probleme.

"Nefuncţionale şi ilogice"

De pildă, preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari cer modificarea prevederii care stabileşte că adunarea generală a unei asociaţii poate fi constituită legal doar dacă este convocată prin afişare la avizier şi prin tabel nominal semnat de către toţi membrii asociaţiei sau prin convocare cu confirmare de primire a tuturor membrilor.

"Am fost cu toţii de acord, o astfel de prevedere face practic imposibilă întrunirea adunării generale a asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care realitatea arată că unii proprietari sunt plecaţi din ţară, nu sunt de găsit", a precizat Mălan. Drept urmare, comisia orădeană cere ca legea să prevadă că această convocare să se facă într-una din formele propuse, nu cumulându-le.

O altă prevedere considerată "nefuncţională şi ilogică" este cea care vizează restituirea fondului de rulment pentru proprietarii care îşi schimbă domiciliul. "Dacă un proprietar are două, trei sau cinci imobile în Oradea, domiciliază într-un singur loc, nu înseamnă că nu trebuie să plătească fondul de rulment pentru celelalte", a spus viceprimarul.

Toate propunerile comisiei vor fi transmise deputaţilor bihoreni, întrucât proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Totodată, vor fi trimise şi Asociaţiei Municipiilor din România, căreia comisia i-a cerut susţinerea. Primarul Ilie Bolojan este preşedintele executiv al AMR şi a garantat că va sprijini propunerile orădenilor.

Prevederi bune

Proiectul de lege conţine şi prevederi aşteptate de cetăţeni. De pildă, stabileşte că, la vânzarea prin executare silită sau la dobândirea unui imobil prin hotărâre judecătorească, asociaţia îşi va putea recupera sumele datorate de vânzător, care până acum putea să-şi lase vecinii cu paguba. Alte reglementări lăudate sunt notarea în cartea funciară a debitelor mai mari de 3.000 lei şi mai vechi de 3 luni, respectiv obligativitatea redactării într-un termen de un an de la adoptarea legii a unui regulament al condomeniului.

În plus, a amintit Mălan, tot pentru buna funcţionare a asociaţiilor de proprietari, Consiliul Local Oradea a adoptat, anul trecut, un regulament privind atestarea administratorilor, care presupune o reatestare periodică a acestora.

Pe de altă parte, în Primărie este în curs de elaborare caietul de sarcini pentru realizarea unui soft dedicat asociaţiilor de proprietari, care să asigure accesul tuturor orădenilor la toate informaţiile asociaţiei. Realizarea lui va fi scoasă la licitaţie, însă Mălan nu a putut oferi un orizont de timp pentru asta.