Convinşi că dacă vorbesc pe o limbă comună vor fi mai uşor auziţi, tinerii din asociaţiile studenţeşti din Oradea au decis să se alieze.
Reprezentanţii a şase din cele 15 asociaţii studenţeşti orădene au semnat o aşa-numită "Convenţie a Organizaţiilor Studenţeşti din cadrul Universităţii din Oradea", adică un protocol prin care studenţii se asigură reciproc de parteneriat şi susţinere. "Nu putem avea un cuvânt de spus decât dacă ne unim", a precizat luni, într-o conferinţă de presă, Marius Deaconu, preşedintele Asociaţiei "Gheorghe Şincai" a Studenţilor în Istorie.
Pe lângă această asociaţie, la convenţie au mai aderat Asociaţia Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Asociaţia Studenţilor Stomaologi din Oradea, Liga Studenţilor din Oradea, ELSA - Asociaţia Studenţilor în Drept şi Asociaţia Studenţilor la Psihologie.
Totodată, liderii asociaţiilor studenţeşti îşi doresc să deruleze proiecte comune şi să adere la una din asociaţiile naţionale ale studenţilor.
Convenţia a fost semnată şi de preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii, Răzvan Tau, care astfel doreşte să-i asigure pe studenţii orădeni că, împreună cu ceilalţi colegi senatori, îi reprezintă şi îi susţine pe toţi.
O astfel de coalizare a asociaţiilor studenţeşti a mai existat şi în urmă cu câţiva ani, acestea reunindu-se sub denumirea Federaţia Student Pro, care însă s-a dizolvat fără să se remarce în mod deosebit. De altfel, prorectorul responsabil cu problemele studenţilor, Simona Trip, a explicat în aceeaşi conferinţă de presă de luni că o posibilă explicaţie pentru lipsa de activitate a federaţiei ar fi şi lipsa de interes şi perspectivă a unor lideri studenţeşti. "Liderii unor asociaţii studenţeşti cred că sunt foarte puternici şi înfiinţează asociaţii doar pentru ei. Dar aceste asociaţii se fac şi pentru generaţiile care urmează", a declarat Trip.