Oradea a găzduit, vineri, cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional "Asta-i datina străveche" organizat de Asociaţia Pro Bambini.

Anul acesta, evenimentul a adunat circa 300 de colindători din aproape toate zonele etnografice ale ţării şi invitaţi din Apşa Mică (Ucraina) şi Berettyoujfalu (Ungaria). Echipaţi în costume tradiţionale şi purtând, după caz, bunde, colaci, lămpaşe ori toiaguri, colindătorii au pornit într-o paradă prin centrul oraşului.

În drumul lor de la Cetatea Oradea spre Teatrul Regina Maria, locul unde s-a desfăşurat festivalul, membrii alaiului s-au oprit la Catedrala Ortodoxă şi la Prefectura Bihor, unde le-au prezentat gazdelor momente emoţionante cu colinde şi obiceiuri.

La Prefectură, au fost aşteptaţi de câţiva angajaţi ai instituţiei în frunte cu prefectul Claudiu Pop. Cei circa 300 de colindători, de toate vârstele, au umplut până la refuz Sala Mare a instituţiei şi au rostit pe rând cântece de sărbătoare şi urări de sănătate şi prosperitate.

Un moment deosebit a fost cel al ansamblului "Gura Izvorului" din Vatra Moldoviţei (judeţul Suceava), care a inclus urări şi învăţăminte din străbuni, rostite în timp ce unul dintre conducătorii grupului cânta la fluier.

"Mulţi dintre noi trăim sus pe vârful munţilor şi de sute de ani respectăm sărbătorile cu sfinţenie, aşa cum am învăţat de la cei cu părul alb. Trăim simplu şi frumos, altfel decât dumneavoastră, oamenii de la oraş", le-a spus gazdelor un tânăr colindător. Tot el a adăugat: "Vă doresc să vă preţuiţi sănătatea şi părinţii, să aveţi credinţă în Cel de Sus şi cu siguranţă toată dorinţele o să vi se-ndeplinească. Sărbători fericite!".

La ediţia a VI-a a festivalului "Asta-i datina străveche" au mai participat ansamblurile "Kozaciok" din Bălcuţi (Suceava), "Prietenii Mariei" din Strâmtura (Maramureş), "Dansatorii de pe Someş" din Iclod (Cluj), "Glanetaşul" din Târlişua (Bistriţa Năsăud) şi "Pui de răzeşi" din Vatra Dornei (Suceava).

Oraşul gazdă a fost reprezentat de ansamblul "Dacia" al şcolii generale cu acelaşi nume şi de ansamblul "Florile Bihorului". Invitatul special al acestei ediţii a fost grupul vocal-folcloric "Corinteii" al Liceului de Arte din Oradea, condus de Aurica Bonţu.

Spectacolul "Asta-i datina străveche" a avut loc, începând cu ora 17, la Teatrul Regina Maria, intrarea fiind liberă.