Doi dintre consilierii locali ai PSD ar vrea ca Bihorul şi Oradea să fie invadate de turişti din Rusia şi Republica Moldova.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, cu scopul de a-şi prezenta nemulţumirile legate de bugetul Oradiei pentru anul 2019, Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea s-au arătat deranjaţi de faptul că Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune are alocaţi 22.000 de lei, pentru o deplasare la Helsinki, capitala Finlandei.

"Există probabil alte destinaţii care ar putea să fie susţinute sau promovate, având în vedere că singurele rute de la Helsinki sunt la Budapesta sau Bucureşti", a declarat Negrea. Ca şi cum Aeroportul din Oradea ar fi plin de rute externe şi fix Helsinki nu este printre ele...

Să privim la "operatorul" Turcia

Întrebaţi de BIHOREANUL ce destinaţii cred ei că ar trebui să devină ţinte pentru APTOR, cei doi social-democraţi au arătat că au faţa întoarsă spre "mama Rusie".

"Dacă privim unul dintre principalii operatori (destinaţie - n.r.) apropiaţi nouă, Turcia, au 6 milioane de turişti din Rusia şi Republica Moldova. Este o piaţă pe care, din păcate, Oradea nu ştie să o exploateze şi spre care nu ne-am îndreptat. Este vorba de turişti cu un potenţial foarte mare de a cheltui, peste media europeană. În Turcia, 6 milioane de turişti sunt din Rusia şi 4,5 milioane din Germania", a declarat Liviu Sabău Popa, care omite însă faptul că turiştii ruşi nu au o reputaţie foarte bună, fiind consideraţi nepoliticoşi, găgăgioşi şi pe alocuri chiar agresivi.

Fireşte, şi ruşii şi moldoveni ar urma să ajungă la Oradea tot via Budapesta, dat fiind că Aeroportul orădean nu are curse externe. "Aşa este, dar există varianta de organizare cu operatori, precum SC Turism Felix, pentru curse charter", a plusat Sabău Popa.

Primăria, criticată din nou

În aceeaşi conferinţă de presă, social-democraţii s-au arătat nemulţumiţi că Primăria nu va începe în acest an lucrările la masterplanul din campusul Universităţii şi că municipalitatea continuă să susţină financiar şcoala privată "International School of Oradea", căreia i-a alocat în acest an 150.000 lei.

În plus, PSD-iştii au criticat felul în care Primăria gestionează materialele supuse votului în Consiliul Local, arătând că adesea acestea se transmit în ziua premergătoare şedinţei sau chiar în ziua cu pricina, chiar dacă au fost emise din timp. "Nu este o atitudine normală, să se respecte o perioadă optimă", a spus Sabău Popa.