"Când în numele unui viitor mai bun pentru ţară eşti nevoit să stai în închisoare, trebuie să accepţi acest lucru", le-a transmis redactorul-şef (acum deţinut în închisoare) Nadiei Bujan şi celorlalți colegi.
Fotoreportera care a fugit din Belarus la începutul lunii trecute le prezintă orădenilor, în Piața Unirii, cele mai reuşite fotografii realizate din 2020 până în prezent, expoziţia "Belarus - Drumul spre libertate" ilustrând protestele şi represaliile prin care au trecut și trec în continuare belaruşii care s-au opus regimului politic impus de președintele Alexandr Lukașenko.
Prima expoziţie
Vernisajul expoziției a început vineri, puţin după ora 11, şi a fost organizat de Clubul Varadinum, prin artistul fotograf Ovi D. Pop. Acesta a întâlnit-o pentru prima dată pe Nadia Bujan (30 de ani) în urmă cu un an, când orădeanul a organizat o expoziţie de fotografie în Belarus dedicată Zilei Naţionale a României.
Artistul le-a explicat celor circa 50 de persoane prezente că Nadia se află pentru prima dată în România şi că a organizat în premieră o expoziţie proprie de fotografie. Aceasta a venit în Oradea la invitația clubului de fotografie.
De altfel, jurnalista este cunoscută la nivel internațional, fiind laureată a prestigiosului premiu World Press Photo Involvement 2021.
Cele 50 de lucrări ale Nadiei Bujan pot fi admirate pe cele 10 panouri amplasate în Piaţa Unirii până în 27 august.
Celor prezenţi le-a vorbit apoi viceprimarul oraşului Oradea, Arina Moş, care a amintit că ce se întâmplă în prezent în Belarus se aseamănă cu evenimentele din 1989 din România.
Un alt invitat care a luat cuvântul a fost ambasadorul României la Minsk, Viorel Moşanu (foto dreapta). "Eu am sentimente contradictorii. Pe de o parte mă bucur de reuşita acestei jurnaliste din Belarus (foto stânga), care a venit în faţa noastră cu o mostră de profesionalism, talent şi curaj. Totodată sunt trist pentru că trebuie să particip la vernisarea unei expoziţii cu asemenea tematică. Aş fi vrut ca Nadia să vină în România cu o expoziţie cu fotografii inspirate din istoria, din cultura, din natura ţării sale, dar asta este, din păcate, realitatea", a spus ambasadorul.
Redacție destrămată
Tânăra jurnalistă Nadia Bujan le-a povestit apoi celor prezenţi, în limba rusă, evenimentele care au dus la destrămarea redacţiei în care a lucrat până în urmă cu o lună şi cum a fost nevoită să fugă în Ucraina unde s-a și stabilit, împreună cu soţul său.
Cuvintele sale au fost traduse în română de soţia ambasadorului, Nadia Moşanu. "Până la data de 8 iulie am lucrat la cel mai vechi ziar din Belarus, Nasha Niva. Echipa noastră era formată din jurnalişti oneşti, verticali, care au prezentat şi au spus adevărul. Adevărul pe care puterea încearcă din răsputeri să-l ascundă. Acum o lună redacţia noastră a fost devastată de forţele de ordine. Patru angajaţi au fost reţinuţi, iar doi se află şi acum în închisoare, între care şi redactorul-şef Igor Martinovici. Într-una din scrisorile sale din detenţie Jahor scrie: «Când în numele unui viitor mai bun pentru ţară eşti nevoit să stai în închisoare trebuie să accepţi acest lucru». Pentru a îndeplini ruga redactorului-șef, restul redacţiei a fost nevoită să plece în exil", a spus Nadia.
Jurnalista a mai arătat că numărul total al deţinuţilor politici în Belarus este, în prezent, de 608, dintre care 28 sunt jurnalişti.
Aceasta a dezvăluit şi care este fotografia sa preferată (foto principală). Este vorba despre imaginea în care se vede Olga Seviarineţ, o tânără care îl aştepta pe soţul ei Pavel, un politician opozant al regimului lui Lukaşenko în ziua în care acesta urma să iasă din închisoare.
Femeia a aşteptat două ore în faţa închisorii, dar acesta nu a ieşit. "Acest moment de aşteptare. Aşteptarea celor dragi din închisoare... Aşteptarea schimbării... Aşteptarea unei vieţi liniştite este ceea ce-i uneşte pe mulţi dintre belaruşi. Îmi doresc foarte mult să cred că în curând cu toţii vom reuşi să ne îmbrăţişăm cu cei dragi", a conchis fotoreporterul.
La final, artistul fotograf Ovi D. Pop i-a dăruit o diplomă de patronaj din partea clubului Varadinum. De asemenea din partea Primăriei Oradea, prin viceprimarul Arina Moș, Nadia a primit un buchet de flori cu trandafiri albi, roşii şi iar albi, culorile şi ordinea lor simbolizând protestul.
Între timp, după aproape un an de detenţie preventivă, timp în care nu a avut acces la avocat, televizor sau cărţi, soțul Olgăi Seviarineţ a fost condamnat la 7 ani de detenţie.
El a fost arestat inițial în 7 iunie 2020, în timpul campaniei de colectare a semnăturilor pentru contracandidaţii lui Alexandr Lukaşenko, care a candidat în 2020 pentru al şaselea mandat consecutiv de preşedinte. Lukaşenko se află la putere din 1994 şi este denumit "ultimul dictator al Europei", au transmis organizatorii.
În scrutinele trecute, politicianul a suprimat opoziția, astfel că nu s-au înregistrat proteste de amploare, până în 2020. Digi24.ro notează că de la alegerile câștigate în 2020 în mod fraudulos de Lukașenko au loc proteste cu regularitate în Belarus. În momentul de vârf al protestelor, anul trecut, în stradă au ieşit sute de mii de persoane, dintre care câteva au fost ucise, alte câteva sute au fost rănite, iar mai multe mii au fost arestate de forțele de ordine.
Vezi mai jos imagini de la vernisaj!