Încep anul prin a ura tuturor cititorilor La mulţi ani cu sănătate şi să avem parte în anul 2011 de cât mai puţine schimbări legislative şi, implicit, de stabilitatea juridică care trebuie să existe în orice stat civilizat.

Dacă la momentul în care a apărut ideea acestei rubrici în BIHOREANUL am crezut că voi avea dificultăţi în a găsi teme juridice de interes pentru toţi cetăţenii, cel puţin anul 2010 mi-a oferit "subiecte calde" foarte des, respectiv au existat numeroase schimbări legislative atât bune cât mai ales controversate. În ceea ce priveşte anul 2011, se preconizează intrarea în vigoare la 1 octombrie a celor patru coduri fundamentale care vor produce schimbări care nici măcar nu pot fi anticipate la acest moment. Pentru pregătirea intrării în vigoare a codurilor, a fost adoptată şi a intrat în vigoare la 25 noiembrie 2010 Legea privind accelerarea soluţionării proceselor, denumită popular şi "Legea Micii Reforme" a cărei aplicare a născut deja controverse.

Aşa cum spuneam la sfârşitul anului trecut, dacă adoptarea unei noi legislaţii penale nu poate fi decât un pas înainte, deoarece cea actuală este mult depăşită, intrarea în vigoare a noilor coduri civil şi de procedură civilă presupune riscuri foarte mari. Afirm acest lucru, deoarece actuale coduri adoptate în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost modificate de foarte puţine ori în decursul timpului, iar practica instanţelor în această materie a fost cea mai constantă din întreg sistemul juridic al României. Pe de altă parte, niciun guvern în ultimii 150 de ani nu şi-a asumat o asemenea responsabilitate imensă care poate crea haos, deşi am avut mai multe dictaturi succesive. Este de remarcat faptul că, deşi au existat mai multe încercări de elaborare a unui nou Cod civil în regimul comunist, nu a fost niciodată abrogat actualul Cod civil burghez deşi proprietatea era inamicul nr. 1 al sistemului comunist.

Edificator este şi faptul că în 1938 nu a intrat în vigoare Codul de procedură civilă Carol al II-lea deşi acesta fusese publicat în Monitorul Oficial la fel ca astăzi, în timp ce codurile penale şi de procedură penală au intrat în vigoare şi s-au aplicat până în anul 1965 când au fost înlocuite de actualele coduri.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476