AstraZeneca își retrage vaccinul anti Covid-19 de pe piața internațională. Motivul invocat de companie este un „surplus de vaccinuri actualizate disponibile” care vizează noi variante ale virusului. Demersul vine, însă, la câteva săptămâni după ce compania a recunoscut pentru prima dată că vaccinul prezintă riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie.

Conform unui comunicat citat de G4Media.ro, Astra Zeneca a precizat că a luat decizia de retragere a Vaxzevria deoarece în prezent pe piață există o varietate de vaccinuri mai noi disponibile care au fost adaptate noilor variante de Covid-19.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Astfel, pe 7 mai, Agenția Europeană pentru Medicamente a emis o notificare oficială conform căreia vaccinul nu mai este autorizat pentru utilizare.

Presa britanică scrie că producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite.

De altfel, solicitarea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai.

HotNews.ro amintește că mai multe țări au oprit deja furnizarea vaccinului.

„Deși s-a dovedit a fi în general sigur și eficient, potrivit experților, vaccinul a prezentat riscul unui efect secundar rar, dar grav, cunoscut sub numele de tromboză cu trombocitopenie sau TTS. Acest sindrom rar a apărut la aproximativ două-trei persoane din 100.000 care au fost vaccinate cu Vaxzevria”, scrie HotNews.ro. 

Sindromul de tromboză cu trombocitopenie provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite și necesită tratament și investigații de specialitate.

Potrivit relatărilor presei, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, specialiștii menționează că nu trebuie uitat faptul că vaccinul anti Covid a salvat foarte multe vieți prin administrare.

De altfel, Astra Zeneca susține, invocând „estimări independente”, că prin administrarea vaccinului, „peste 6,5 milioane de vieți au fost salvate numai în primul an de utilizare și peste 3 miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial”.

Cea mai recentă recomandare privind vaccinul împotriva Covid-19 emis de Organizația Mondială a Sănătății în aprilie preciza că vaccinurile Covid-19 ar trebui să vizeze linia JN.1 a virusului, care înlocuiește variantele existente din linia XBB.