Astronomii europeni au anunţat descoperirea unei noi planete, care se învârte în jurul celei mai apropiate stele de Pământ, din afara sistemului nostru solar - Proxima Centauri.

"Sperăm ca aceste descoperiri să inspire generaţiile următoare în a continua explorările dincolo de stele. Urmează să se afle dacă există viaţă pe Proxima b", a spus dr. Guillem Anglada-Escude, care a coordonat echipa de astronomi, potrivit Digi24.ro.

Aceasta a spus că descoperirea planetei, pe care presa internaţională o numeşte deja "al doilea Pământ", a fost o experienţă unică şi a atras atenţia specialiştilor din întreaga lume. 

Cercetătorii au folosit telescoapele European Southern Observatory. 

Denumită Proxima b, planeta este situată într-o zonă "locuibilă" care permite prezenţa apei lichide, o condiţie necesară vieţii, mai arată sursa citată. Datorită apropierii sale, Proxima b ar putea fi prima exoplanetă care să poată fi vizitată de o sondă spaţială, dacă oamenii vor reuşi să dezvolte tehnologia necesară, a declarat Julien Morin, unul din autorii studiului.

Digi24 mai scrie că Proxima Centauri face parte din sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar, aflat la o distanţă de aproximativ 4,35 ani-lumină de sistemul nostru solar. Deşi cercetătorii consideră că este "atât de aproape" de noi, planeta este totuşi mult prea departe pentru a putea ajunge la ea utilizând tehnologia spaţială actuală.

Un an-lumină reprezintă distanţa parcursă de lumină într-un an, iar viteza luminii este de aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă.

NASA a mai anunţat descoperirea de noi planete în trecut, dar cele mai multe dintre aceste lumi erau fie prea fierbinţi, fie prea reci pentru a găzdui apă sub formă lichidă, mai scrie Digi24.ro.