Presa sportivă îl numeşte speranţa tenisului românesc. La doar 18 ani, Marius Copil era selecţionat pentru un meci al României în Cupa Davis contra Rusiei. Alături de Horia Tecău, după patru ore, tânărul dădea asul câştigător în faţa adversarilor, printre care s-a aflat şi fostul lider mondial de atunci.

La începutul acestei luni, Copil a câştigat primul turneu Challenger, ajungând pe locul 205 în clasamentul mondial. Ce se ştie însă mai puţin despre "copilul minune" e că are origini bihorene şi că el însuşi spune că-i bihorean "la bază"...

Un "as" pentru Safin

Născut la Arad într-o familie de sportivi, Marius a fost atras de sportul alb încă de mic, începând antrenamentele la 7 ani. "Eram curios, văzându-l pe fratele meu mai mare care juca tenis", povesteşte performerul de azi. Curiozitatea i-a prins bine, căci după 10 ani de pregătire şi participări la turnee "futures" - cele mai mici din categoria pentru profesionişti - Marius a fost cooptat în lotul României pentru cel mai recent meci din Cupa Davis, cel din Grupa Mondială, împotriva Rusiei, din 2009. "M-a descoperit Adrian Marcu (n.r. - căpitanul nejucător al României). M-a văzut la 16 ani, când am câştigat la Arad primul meu turneu internaţional", povesteşte tenismanul.

În Cupa Davis, Marius a făcut echipă cu Horia Tecău în partida de dublu împotriva perechii Dmitri Tursunov - Marat Safin, liderul de atunci al clasamentului mondial. Partida părea să fie una dinainte pierdută, datorită diferenţelor de valoare, iar emoţiile au fost cu siguranţă mari pentru tânărul care urma să joace primul lui meci de anvergură. După mai bine de patru ore istovitoare, românii i-au învins însă pe ruşi în cinci seturi, iar punctele câştigătoare au fost aduse chiar de Marius, care a reuşit un as - o lovitură fără retur. Chiar dacă, per total, competiţia a fost pierdută de români, pentru că la individual ruşii au fost mai buni, presa spunea că echipa de dublu a făcut minuni...

Game, set, meci!

Deşi succesul de atunci l-a adus în atenţia publicului, Marius mărturiseşte că a avut o perioadă mai proastă la următoarele turnee futures. În 2010, însă, norocul i s-a schimbat. Cum ar spune specialiştii, "şi-a recuperat jocul", ajungând în Italia în finala unui turneu Challenger (al doilea ca importanţă pentru profesionişti).

Anul 2011 a început spectaculos şi i-a dat şi mai multă încredere. Pe 6 februarie, la Kazan, în Rusia, a câştigat primul său Challenger, învingându-l pe celebrul tenisman german Andreas Beck. "Challenger-uri joacă cei care sunt la un pas de a ajunge la turneele mari, numite Masters. Turneul de la Kazan mi-a adus 100 de puncte, cu care am putut urca 73 de poziţii în clasament. Premiul a fost de 11.800 de dolari", povesteşte Marius. Acum, sportivul ajuns pe locul 205 în clasamentul mondial ATP se antrenează intens pentru primul Masters, de la Indian Wells (SUA), unde participă marii jucători ai lumii, precum Roger Federer şi Rafael Nadal.

Mândru că-i bihorean

Marius are rădăcini bihorene, tatăl său, Jean Copil, fiind născut în satul Hotar, lângă Aleşd. Fost rugbyst în prima divizie, la Universitatea Timişoara şi Gloria Arad, acesta s-a stabilit în Arad, unde a început câteva afaceri. Deşi Marius n-a locuit în Bihor, se simte bihorean datorită rădăcinilor şi educaţiei primite de la tatăl său.

02 Andra Pop.jpg"Eu tot timpul mă laud că sunt bihorean, iar când sunt în România încerc să ajung şi la Oradea, pentru a-mi vedea prietenii", mărturiseşte tenismanul. De curând are încă un motiv: aici şi-a găsit o iubită, pe Andra Pop (foto), un manechin care a obţinut locul al II-lea la Miss România Fashion TV în 2010. "Suntem împreună din ianuarie, dar ne cunoaştem de doi ani. Încercăm să ne vedem cât de des, chiar dacă e greu, căci eu sunt plecat des în turnee. Sunt foarte bucuros că mă înţelege", spune tânărul.

Copil rău, sportiv bun 

Marius nu a fost dintotdeauna sportivul disciplinat de acum. Când era mic, le dădea mereu bătăi de cap părinţilor. "Am făcut multe prostii. Odată am tăiat un picior de scaun cu ferăstrăul, altădată am dat foc unor hârtii pe masa din bucătărie şi am mâzgălit geamurile din sufragerie cu lac de parchet", îşi aminteşte el.

Antrenamentele riguroase l-au scos însă din stadiul teribilist, iar în adolescenţă a devenit un introvertit. "M-am cuminţit rapid, pe la 13 ani eram ruşinos, nu vorbeam cu nicio fată". Nici nu prea avea timp pentru ele, din pricina antrenamentelor, care s-au intensificat. Acum se antrenează atât în Germania, cât şi în România, iar orice zi o începe cu lungi serii de exerciţii pentru întărirea abdomenului. "Zilnic fac 700 de abdomene, după micul dejun merg la sală, iar apoi la tenis. După pauza de masă, din nou antrenamente".

E ritmul obligatoriu dacă vrea să ajungă între primii 20 de jucători ai lumii. Pentru asta, a calculat că în 2011 ar trebui să câştige cel puţin 6-7 turnee mari. Conştient că abia de acum începe greul, e pregătit să-l înfrunte, pentru că şansa de a deveni un as nu o are oricine, iar el nu vrea să-i dea cu piciorul.